Yellowstonský park se otřásá v rekordních číslech seismické aktivity

K největší seismické aktivitě došlo v roce 2017, když bylo zaznamenáno nejméně 1100 zemětřesení / Pixabay
Yellowstonský národní park vykazoval v červenci 2021 nebývalou seismickou aktivitu, největší od července v roce 2017, kdy v lokalitě bylo zaznamenáno více než 1100 zemětřesení. Erupci vulkánu to naštěstí neznamená.

Pod Yellowstonským národním parkem dřímá sopka, která naposledy vybuchla asi před 70 000 lety. Častá zemětřesení v oblasti vznikají vzájemným oddalováním zlomových linií a pohybem magmatu, vody a plynem pod povrchem.

K největší seismické aktivitě došlo v roce 2017, když bylo zaznamenáno nejméně 1100 zemětřesení. Společnost United States Geological Survey (USGS) uvedla, že také v letošním červnu zde byla zaznamenána více než tisícovka zemětřesení.

Tato zemětřesení detekovaná seismografickou stanicí University of Utah naštěstí nebyla silná. Dala se vnímat, ale nenapáchala žádné škody. Pouze tři dosahovala síly magnitudo 3.
 
Celkem bylo zaznamenáno 1008 zemětřesných událostí v sedmi rojích. Nejvíce otřesů bylo zaznamenáno 16. července 2021. Číslo se vyšplhalo na 764, včetně jednoho o síle 3,6 magnitudo, nejsilnějšího toho dne.
 
Tyto události podle expertů nenaznačují blížící se erupci. “Přestože je tato seismická aktivita nadprůměrná a nemá obdoby, neodráží magmatickou aktivitu. Pokud by příčinou zemětřesení byla magmatická aktivita, očekávali bychom další ukazatele, například emise tepla a plynu. Žádné takové rozdíly zjištěny nebyly,“ stojí ve zprávě USGS.
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama