Tanec ledovců, obrovský ledovec se málem srazil s ledovým šelfem

Kus ledu ve tvaru nosu, který je ještě větší než A-74, zůstává připojen k ledovému šelfu Brunt / Pixabay
S Antarktidou se málem srazil ledovec o velikosti Chicaga. Satelitní snímky pomáhají ve větším měřítku pochopit, jak se bude v důsledku klimatického oteplování antarktický systém v nadcházejících letech rozbíjet.

Ledovec A-74 byl původně součástí Antarktidy. Letos v únoru se díky velké trhlině oddělil od ledového šelfu Brunt.

Poté se A-74 toulal okolo místa odtržení, přičemž ohrožoval také vědce. Ti kvůli A-74 museli o 20 kilometrů přesunout svou výzkumnou stanici Halley VI. Začátkem srpna silný vítr foukající z východu způsobil, že se ledovec pozorovaný Evropskou kosmickou agenturou (ESA) pohyboval na jih a měnil svůj směr. Po této cestě ořízl právě šelf Brunt.

Pokud by A-74 narazil silněji, mohl kus z šelfu urvat, přičemž by se z něj stal také „tulák“. „Kus ledu ve tvaru nosu, který je ještě větší než A-74, zůstává připojen k ledovému šelfu Brunt. Ale sotva,“ potvrdil geofyzik Mark Drinkwater z ESA.
 
Dodal, že by k tomu došlo, kdyby A-74 narazil ve větší prudkosti. Zbývající ledový most by se zlomil, takže by se led vysvobodil.
 
Proč je pro vědce důležité sledovat pohyb těchto ledovců? Koncem minulého roku se obří ledovec A68a nebezpečně přiblížil k ostrovu Jižní Georgie, kde žijí miliony tučňáků, lachtanů, albatrosovitých a buřňáků.

Zdroj: ESA


 

Mohlo by vás zajímat

Reklama