Legendární závod série vozů NASCAR se vrací podruhé v historii do České republiky

Startovní pole NASCAR sestává z ikonických vozů s identickou karoserií i motorem Chevrolet V8 / Pixabay
Návštěvníky Autodromu Most čeká tento víkend mimořádný zážitek. Do České republiky se již podruhé sjedou legendární americké závodní vozy NASCAR, aby zde odjely závod OMV MaxxMotion NASCAR Show – jeden z podniků evropského šampionátu NASCAR Whelen Euro Series.

Na startovním poli nebude chybět jediný český závodník Martin Doubek, který vyhrál úvodní závod ve Valencii a poté přidal dvojnásobný triumf v Brands Hatch, takže jej Most uvítá jako druhého jezdce v průběžném pořadí kategorie EuroNASCAR 2.

Jednou z hlavních hvězd mosteckého víkendu bude mistr světa F1 a vítěz Indianapolis 500 Jacques Villeneuve. Závodní víkend začne pátečními tréninky a na sobotu i neděli jsou pak připraveny vždy dva závody trucků a dva závody NASCAR (NWES 2 a NWES PRO). MAXX Formula zajede v sobotu i v neděli po jednom závodě.

Startovní pole NASCAR sestává z ikonických vozů s identickou karoserií i motorem Chevrolet V8 o objemu 5,7 litru, výkonem 400 koňských sil, nejvyšší rychlostí 245 km/h, manuální čtyřstupňovou „H“ převodovkou a pohonem zadních kol.

Auta jsou vybavena karbonovými karoseriemi dlouhými 5080 mm bez dveří a předních bočních oken, zbylá okna tvoří speciální plexiskla a do vozu musí tedy závodníci nastoupit oknem. Rozvor kol obutých do pneumatik o rozměrech 330/700 R15 je 2 740 mm a hmotnost vozu je 1 225 kg. Karoserie jsou designovány do vozů Chevrolet, Toyota a Ford.

MAXX Formula míří do Mostu po své poslední zastávce z nizozemského Assenu. Půjde o jednu z mála příležitostí vidět u nás v akci monoposty různých kategorií formulí včetně starších F1, SuperLeague Formule, GP2 a dalších. S monopostem GP2 Dallara se na start postaví i Češka Veronika Jaksch.

Zdroj: Autodrom Most

Mohlo by vás zajímat

Reklama