Mléčná dráha má zajímavého galaktického souseda se supermasivní černou dírou

Teleskop galaxii navíc zachytil zboku, takže můžeme přímo vidět galaktické centrum / CTIO/NOIRLab/DOE/NSF/AURA
Astronomové pozorovali teleskopem Dark Energy Camera souseda Mléčné dráhy, galaxii Centaurus A, která na pořízených snímcích není jen nádherná, odehrává se v ní několik zajímavých procesů.

Galaxie Centaurus A je od nás vzdálena asi 12 milionů světelných let, z toho důvodu je dobře pozorovatelná. V Chile ji sledoval teleskop Dark Energy Camera, který vytvořil nádherné fotografie plné detailů, ale rovněž odhalil pro astronomy zajímavé procesy, které se v galaxii odehrávají.

Teleskop galaxii navíc zachytil zboku, což znamená, že můžeme přímo vidět galaktické centrum. Temné pruhy, které galaxii obtékají zvenčí, jsou ve skutečnosti hustým prachem. V magnetických polích a disku je patrné pokřivení, což odpovídá kolizí s jinou galaxií.

Srážka měla za následek obrovský boom ve zrodu nových hvězd, který stále probíhá. Na snímcích je patrná rudá záře vodíkových mraků a modrá záře dětských hvězd.
 
Astronomové také zkoumali supermasivní černou díru ve středu této galaxie. Má 55 milionů hmotností Slunce. Ze svých pólů vypouští gravitační proudy, které pohlcují okolní materiál. Ty však nevycházejí přímo z černé díry, cirkulují kolem ní a materiál z vnitřní strany tohoto disku padá černé díře přímo do chřtánu.
 
Centaurus A obíhají roje trpasličích galaxií jako planety kolem Slunce. Podle našich modelů by měly trpasličí galaxie masivní galaxii obíhat neuspořádaně všemi směry. To ale neplatí. Centaurus A malé galaxie obíhají uspořádaně. To má mimochodem společné s Mléčnou dráhou (vědci si mysleli, že jde o ojedinělý případ), což platí také o násilné minulosti a pokřiveném disku. Jsou to prostě sousedé, co si rozumí.
 
Zdroj: NOIRLab

Mohlo by vás zajímat

Reklama