Objekty vytvořené lidmi nemohou překročit rychlost světla, částice však ano

Proces, známý jako magnetické opětovné připojení, je jedním ze způsobů zrychlení částic na téměř rychlost světla / NASA
Je možné překročit rychlost světla? S pomocí současné fyziky určitě ne. Existují ale teorie o objektech, které dovedou překročit univerzální rychlostní limit v našem vesmíru.

Pokud se dva objekty od sebe pohybují rychlostí světla, vzdálenost mezi nimi se zvyšuje vyšší rychlostí, a to bez porušení fyzikálních zákonů.

Samozřejmě vše ale závisí na tom, za co považujeme rychlost světla a v jakém prostředí se šíří. Nezapomínejme na kvantovou mechaniku a časoprostor, pojem z teorie relativity.

Člověk ale nemůže vytvořit objekt, a ten přinutit k pohybu rychleji než světlo. Naše teorie ale dávají prostor k diskuzím. Například o tom, že vesmír se rozpíná rychleji než světlo. Samotný časoprostor se může pohybovat rychleji než světlo.
 
Také se k tématu vyjádřil Dr. Don Lincoln z Fermi National Accelerator Laboratory, který se rozhovořil o Čerenkovově záření. „I když je nemožné být ve vakuu rychlejší než světlo, je docela snadné, aby částice procházely rychleji než světlo třeba sklem,“ řekl Lincoln. Dodal, že když k tomu dojde, sklo se rozzáří nádherně modrou barvou.
 
Podle doktora Lincolna toto modré světlo objevil ve 30. letech ruský student fyziky Pavel Čerenkov, který si všiml, že když se uranové soli rozpustily v kyselině sírové, roztok zářil. V té době se věřilo, že světlo bylo způsobeno zářením, ale Čerenkov izoloval kyselinu zirkonovou ve zkumavce a držel ji poblíž radioaktivního materiálu, který reprodukoval účinek.
 
Čerenkov podle něj dokonce dokázal, že po vystavení intenzivnímu záření svítila i voda. „Sdílel svou práci se Sergejem Vavilovem, poradcem jeho diplomové práce. Následně výsledky předal Igorovi Tammovi a Ilayovi Frankovi, kteří zjistili, o co skutečně jde.
 
Z toho vznikl pojem Čerenkovovo záření, elektromagnetická obdoba zvukové rázové vlny.
 
Zdroj: Technology.org, Wikipedie

Mohlo by vás zajímat

Reklama