Na Novém Zélandu byl objeven dosud největší vyhynulý tučňák

Tučňák byl objeven školní výpravou v oblasti přístavu Kawhia na severním ostrově Nového Zélandu / Pixabay/Tim Bertelink
Na Novém Zélandu našla dětská výprava fosilii obřího oligocénského tučňáka. Podle vědců jde o jednu z nejkomplexnějších koster pravěkého obřího tučňáka, jaká tam dosud byla nalezena. Výzkum je také symbolický, má povzbudit mladé generace k ochraně dědictví přírody.

Tučňák dostal jméno Kairuku waewaeroa a byl objeven již v roce 2006 školní výpravou v rámci projektu Hamilton Junior Naturalist Club v oblasti přístavu Kawhia na severním ostrově Nového Zélandu. Fosilie náleží k oligocénské formaci Glen Massey.

Jedná se o jednu z nejkomplexnějších nalezených koster obřího tučňáka. Byl podobný gigantickým tučňákům Kairuku, podle nového přezkoumání však měl delší nohy, díky nimž byl vyšší.

Kairuku waewaeroa měl výšku zhruba 1,4 metru a je pravděpodobné, že mu délka končetin pomáhala v plavání či potápění.

„Fosilie tučňáka nám připomíná, že sdílíme Zélandii s neuvěřitelnými liniemi zvířat i hluboko v čase, a toto sdílení nám dává důležitou roli opatrovníků,“ míní Daniel Thomas, odborný asistent zoologie na Massey University.

Tento asistent mluví o nálezu také jako o symbolice. O způsobu, jakým byl učiněn. To, že jej objevili děti, podle něj připomíná důležitost v povzbuzování budoucích generací v tomto opatrovnictví.
 
Zdroj: Journal of Vertebrate Paleontology

Mohlo by vás zajímat

Reklama