Placebo na jisté úrovni léčí, nepatří ovšem do skutečné medicíny, varuje studie

Placebo jistý léčivý efekt má, proto navrhují některé výzkumy jeho zařazení do klinické léčby / Pixabay
Placebo, jedna z největších záhad vědy, je nyní kontroverzním tématem ve vědě. Pilulka s nějakým specifickým účinkem, která je falešná, a ve skutečnosti žádný efekt nemá. Iluze stávající se skutečností. Ale jen částečně, varují vědci před názory, že by placebo mělo být zařazeno do regulérní léčby.

Placebo efekt je nápomocný při testování vzorků léčiv. Pokud je účinnost placeba stejná jako u testovaného léku, jedná se pouze o podlehnutí představě a výsledný terapeutický postup není účinný.

Placebo jistý léčivý efekt má, proto navrhují některé výzkumy jeho zařazení do klinické léčby. Před tím však v novém článku varují vědci z univerzity v Sydney. Podle nich tyto práce nepřinášejí přesvědčivé důkazy o skutečné účinnosti placeba a jedná se o risk. Pokud se údajně podíváme na tyto důkazy, zjistíme, že skutečný efekt placeba je velice skromný.

Vědci pak odkazují na dřívější studii neziskové organizace Cochrane Collaboration. Podle studií této vládní firmy placebo žádné opravdové účinky na lidské zdraví nemá. Pouze některé méně významné a nekonzistentní, které pacienti sami hlásí, například bolest hlavy.
 
Vědci z univerzity v Sydney ve své analýze provedených studií tvrdí, že řada experimentů s placebem má mnoho nedostatků, například velmi malé množství účastníků a chybné návrhy nevytvářející pádné důkazy ani praktické aplikace.
 
Některé práce například informovaly pacienta o účinnosti placeba, ale v rámci příliš dlouhého období. Během standardní schůzky s lékařem by tohle nebylo možné.
 
Neznamená to, že placebo nefunguje. Svoje místo v medicíně má. Kde ho však nemá, jsou klinické scénáře. Zvláště, když máme po ruce skutečnou medicínu.
 
Zdroj: Medical Journal of Australia

Mohlo by vás zajímat

Reklama