Krev, pot a slzy. Astronauti budou na Marsu stavět budovy i svými tělesnými tekutinami

Skupina šesti astronautů by mohla vyrobit až 500 kg speciálního betonu / Pixabay
Dopravit jen jedinou cihlu na Mars by stálo více než milion liber. Výstavba obydlí na rudé planetě by tak byla nesmírně drahá.

S levným řešením teď přišli vědci z Manchesterské univerzity. K výrobě materiálu, který by se podobal betonu, navrhují použít tělesné tekutiny, včetně lidské krve.

Britští vědci tvrdí, že pokud s prachem z rudé planety smíchají protein zvaný albumin, který se nachází v krevní plazmě, může mít výsledný materiál pevnost betonu. Zázračné směsi experti říkají AstroCrete.

Následným smícháním tohoto prachu s močovinou, která se nachází jak v moči, tak v potu a slzách, vzroste pevnost až o 300 procent.
 
Skupina šesti astronautů by mohla podle expertů vyrobit až 500 kg tohoto speciálního betonu. Ten by také mohli využít jako maltu pro skladovací boxy na písek či cihly vyrobené z marťanského prachu, každý z astronautů by na své misi mohl vyrobit dům pro další osobu.
 
Osada by tedy dvojnásobně rostla s každou misí. Tento růst by odpovídal vynaloženému úsilí a počtu astronautů účastnících se mise. „Je úžasné, že taková zásadní výzva vesmírného věku může najít řešení na základě inspirace středověkými technologiemi,“ řekl vědec a jeden z autorů studie Aled Roberts.
 
Zdroj: Materials Today Bio

Mohlo by vás zajímat

Reklama