Výzkum řidičů vozů Tesla ukázal, že s autopilotem dostatečně nesledují dění na silnici

Řidiči se zapnutým autopilotem se více dívali na velkou obrazovku uprostřed palubní desky / Tesla
V dnešní době aplikací lidé ztrácejí rychle instinkty. Platí to také o automatickém řízení, při němž se vytrácí pozornost a všímavost. Podle nové studie nevěnují řidiči dobrovolně monitorovaní ve vozech Tesla s aktivovaným autopilotem dostatečnou pozornost tomu, co se na silnici děje.

Autopilot je tak dobrý pomocník, že dokáže na silnici zvládat mnohé úkoly bez pomoci řidiče. To však neznamená, že to platí na 100 procent a že by neměl řidič dávat pozor. Přeci jen, stále je to jenom pomocník.

Řidiči například spoléhají na to, že když usnou za volantem, je bezpečné nechat auto, aby samo plně řídilo. S takovými výsledky přišli vědci z Massachusettského technologického institutu (MIT), kteří od roku 2016 pozorovali řidiče Tesla a jejich "řeč" těla a pohyb jejich očí.

Řidiči se zapnutým autopilotem se více dívali na velkou obrazovku uprostřed palubní desky automobilu Tesla. V případě řidičů bez autopilota byl zaznamenaný nárůst pohledů do bočních oken a zrcátka. Řidiči o poznání více pozorovali vozovku a ostatní projíždějící vozy.
 
„Tato změna v chování může být způsobena nepochopením schopností tohoto systému a jeho omezeními, což je efekt posílený při jeho dobré funkčnosti,“ tvrdí vědci z MIT. Autopilot funguje tak, že ukazuje varování a upravuje chování systému vozu v závislosti na pozornosti řidiče. Zda řidič věnuje pozornost řízení pozná autopilot vyvíjeným tlakem na volant.
 
Nová aktualizace softwarů autopilota u vozů Tesla je nazvaná jako "Full Self Driving", ale podle vědců takový rozhodně není. Funkce autopilot je trošku zavádějící v tom, že neumožní, aby vůz sám jel. Je to šikovný asistent. Podle expertů na to řidiči často zapomínají.
 
Zdroj: Accident Analysis & Prevention

Mohlo by vás zajímat

Reklama