Na vzdálené exoplanetě odhalily teleskopy mraky. Astronomové díky tomu zkoumají její atmosféru

Atmosférickou strukturu planety WASP-127b pomohou pochopit až budoucí studie / Pixabay
Astronomové s daty hned z několika teleskopů detekovali na plynné, od nás 520 světelných let vzdálené, exoplanetě mraky, a to s nebývalým detailem. Pozorování byla natolik podrobná, že bylo možné rozeznat jejich nadmořskou výšku a strukturu horní atmosféry.

Horká exoplaneta WASP-127b byla objevena v roce 2016. Je tak blízko své hvězdě, že v jejím případě rok trvá pouze 4,2 dne. Má 1,3násobek rozměrů Jupitera, ale pouze 0,16násobek jeho hmotnosti. Znamená to, že má tenkou atmosféru, ideální k prozkoumání.

Astronomové z Université de Montréal provedli analýzu na základě světla mateřské hvězdy procházejícího atmosférou WASP-127b. Využili k tomu data z Hubbleova vesmírného dalekohledu a optická data z přístroje zvaného ESPRESSO na pozemním dalekohledu Very Large Telescope.

V atmosféře našli přítomnost sodíku, ovšem v mnohem nižší nadmořské výšce, než čekali. V infračerveném pásmu byly detekovány silné signály dokazující vodní páru, ale ne na viditelných vlnových délkách, což znamená, že vodní pára se nachází v nižších nadmořských výškách a je „zastíněna“ mraky.
 
Astronomové následně využili data z teleskopů k určení nadmořské výšky těchto mraků. Ta je překvapivě nízká s atmosférickým tlakem mezi 0,3 a 0,5 milibarů. „Zatím však neznáme jejich složení. Pouze víme, že nejsou složeny z vodních kapek jako na Zemi,“ řekl hlavní autor studie Romain Allart, astronom na Université de Montréal. „Také si lámeme hlavu nad tím, proč se sodík nachází v tak neočekávané nadmořské výšce.“
 
Atmosférickou strukturu planety pomohou pochopit až budoucí studie. Rovněž by mohlo být možné předpovídat počasí, a to ne jen na WASP-127b, ale i na dalších obdobně detailně analyzovaných exoplanetách.
 
Zdroj: Astronomy & Astrophysics

Mohlo by vás zajímat

Reklama