Vypínání sítí 3G se blíží, začne už na začátku října na Moravě

Ukončení provozu celé sítě 3G se dotkne jen minimálního počtu zákazníků / Pixabay
Stejně jako ostatní evropští mobilní operátoři ukončí například i T-Mobile provoz mobilní sítě, postavené na starší technologii 3G. První vysílače s technologií 3G budou vypnuty již 1. října na Moravě a provoz celé 3G sítě bude zastaven ke konci listopadu.

Vypnutí sítí 3G je nezbytné pro uvolnění frekvence 2 100 MHz, která dále posílí rozvoj a rozšiřování nejnovější síťové technologie 5G.

Ukončení provozu celé sítě 3G se dotkne jen minimálního počtu zákazníků T-Mobilu (méně než 1 %), jelikož drtivá většina v současnosti používaných mobilních telefonů využívá pro datové přenosy technologii LTE (4G) a nově prodávané smartphony stále častěji podporují i sítě 5G.

Nejstarší telefony bez připojení k mobilnímu internetu budou nadále pro hlasové hovory i SMS zprávy využívat síť 2G, která zůstává v plném provozu a její pokrytí je výrazně širší než pokrytí sítě 3G.

Mobilní síť 3. generace (3G), využívající technologii UMTS, spustil český T-Mobile v roce 2009. Jednalo se o první mobilní síť schopnou vysokorychlostních datových přenosů, která zahájila dodnes trvající éru mobilních internetových služeb.

Rychlost přenosů v síti 3G dosahovala 14,4 Mb/s pro stahování a 5,7 Mb/s pro nahrávání dat. V současné době je UMTS již zastaralou technologií, kterou nejprve nahradila technologie LTE v sítích 4G a nyní i mobilní sítě 5G.

Zdroj: T-Mobile

 

Mohlo by vás zajímat

Reklama