NASA příští měsíc odstartuje misi Lucy, sonda navštíví fosilie naší sluneční soustavy

Trojáni jsou pozůstatky prvotního materiálu, z něhož před více než 4 miliardami let vznikly planety sluneční soustavy / Southwest Research Institute
Přesně za dva týdny by měl Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) spustit misi, jejímž cílem budou Trojáni, skupina planetek, která doprovází plynného obra - Jupiter. Lucy prozkoumá více planetek než kterákoli jiná sonda ve sluneční soustavě.

Trojáni jsou planetky i asteroidy kopírující oběžnou dráhu Jupiteru kolem Slunce. Dosud jich bylo napočítáno více než 7 000. Ve skutečnosti jich ale nejspíše bude mnohem více. Lucy bude první sonda, která se k nim k těsné blízkosti přiblíží.

Mise odstartuje v polovině října 2021. Ze základny Cape Canaveral Space Force Station na Floridě odstartuje norská raketa Atlas V, která vynese do vesmíru právě Lucy. Sonda bude mířit k sedmi planetkám.

Nejprve se dostane k 52246 Donaldjohanson v hlavním pásu planetek. Následně budou jejím cílem Trojáni, konkrétně 3548 Eurybates, 15094 Polymele, 11351 Leucus,  21900 Orus v L4, 617 Patroclus a jeho souputník Menoetius v L5. Mise bude trvat dlouhých 12 let. K planetce Patroclus Lucy dorazí někdy v roce 2033.
 
Pro planetární vědce a astronomy je mise důležitá. Trojáni jsou totiž pravděpodobně pozůstatky prvotního materiálu, z něhož před více než 4 miliardami let vznikly planety sluneční soustavy.
 
Pokud se planetární vědci nepletou, jsou Trojáni vzácnými planetárními „fosiliemi”. Lucy může při své misi získat cenné informace o našem planetárním systému.
 
Zdroj: Cosmos

Mohlo by vás zajímat

Reklama