Před 900 lety astronomové v Číně sledovali tajemnou supernovu. Dnes již víme, o co šlo

Tento oblak se rozpíná obrovskou rychlostí, více než 1100 kilometrů za sekundu / Pixabay
Astronomové vyřešili tajemství supernovy 1181AD, která byla podle historických spisů pozorována nad Čínou i Japonskem v roce 1181 našeho letopočtu. Výbuch připomínající velmi jasnou hvězdu byl záhadný nejen ve své době, ale také v dnešní vyspělé astronomii, neboť, alespoň jak se zdálo, po sobě nezanechal žádné stopy.

Astronomové ve 12. století v Číně a Japonsku jako první pozorovali jasnou explozi připomínající velice výraznou hvězdu. Výbuch takzvané čínské supernovy 1181AD zůstal záhadou až do dnešních dnů.

Astronomové našli po 900 letech od exploze rychle se rozpínající mrak pojmenovaný jako Pa30, který obklopuje Parkerovu hvězdu, nejžhavější hvězdu v Mléčné dráze. Odpovídá profilu, pozici i stáří supernovy 1181AD, která po stovky let nedala astronomům spát.

Tento oblak se rozpíná obrovskou rychlostí, více než 1100 kilometrů za sekundu. Od této rychlosti vědci odvodili, že je mrak starý 1000 let, což odpovídá zmíněnému roku 1181.
 
„Historické zprávy umisťují supernovu mezi dvě čínská souhvězdí Chuanshe a Huagai. Parkerova hvězda na tuto pozici skvěle sedí, stáří i poloha odpovídají roku 1181,“ vysvětluje profesor Zijlstra z Manchesterské univerzity.
 
Dodává, že jen asi 10 procent supernov, které navíc nejsou plně vysvětleny, je tohoto typu. Skutečnost, že byla 1181AD velmi silná, ale pomalu vybledla, tomuto typu odpovídá.
 
Zdroj: University of Manchester

Mohlo by vás zajímat

Reklama