Nebyl to výbuch bomby nad Evropou, astronaut z ISS vyfotil podivný světelný jev v atmosféře

Přechodná světelná událost je jev, který se odehrává ve vyšších vrstvách atmosféry při bouřích / NASA, Thomas Pesquet
V pátek 8. října zachytil v zemské atmosféře francouzský astronaut z paluby Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) něco zvláštního. Modré světlo, které připomíná bombu vybuchlou nad Evropou. Naštěstí není vysvětlení tolik destruktivní.

Podivný úkaz zaznamenal a vyfotil astronaut z paluby ISS Thomas Pesquet. Ve skutečnosti si lidé na Zemi ničeho nevšimli. Nebyla to exploze žádné bomby, ale vzácný jev zvaný Přechodná světelná událost.

Přechodná světelná událost je jev, který se odehrává ve vyšších vrstvách atmosféry při bouřích. V nižších atmosférických vrstvách známe blesky, bílé záblesky světla.

Pokud se jejich světlo šíří horní, záporně nabitou oblastí bouřkových mraků, blesk je vystřelen vzhůru a při kontaktu s molekulárním dusíkem vytvoří v horních vrstvách atmosféry modrý záblesk.
 
Dále známe světelné jevy, jakými jsou skřítci. Rudé záblesky světla vznikající v nejhornějších vrstvách atmosféry, za nimiž stojí poruchy blesků v nižších atmosférických výškách.
 
A dalším podobným jevem jsou takzvaní elfové, tlumené červené světlo vznikající v ionosféře. „Na těchto blescích je fascinující to, že je pozorovali piloti před několika desítkami let, přitom vědci nebyli přesvědčeni o jejich existenci,” řekl Pesquet.
 
Zdroj: Thomas Pesquet

Mohlo by vás zajímat

Reklama