Chemikálie, jež najdeme ve většině produktů, souvisejí se srdečními chorobami

Nebezpečné chemikálie jsou například i v šamponu / Pixabay
Vědci z Newyorské univerzity varují před ftaláty, chemikáliemi obsaženými ve všem, od plastových lahví po make-up. Údajně totiž mohou až za 100 000 úmrtí Američanů ročně.

Ftaláty se nacházejí v plastových lahvích, make-upu, hračkách, v šamponech a dalších produktech. Již dlouho je známo, že narušují lidské hormony a mají vliv na endokrinní systém člověka.

Podle starších studií ftaláty souvisejí se snižujícími se hladinami testosteronu u mužů, což vede k 10 000 úmrtí ročně. Toxiny, které se do těla dostávají, souvisejí se vznikem cukrovky a srdečních chorob, uvádějí vědci ve studii aktuální.

Studie vědců z Newyorské univerzity zahrnovala zhruba 5000 dospělých ve věku 55 až 64 let. Osoby s vyšší koncentrací ftalátů v moči byly spojeny s častějšími úmrtími na srdeční choroby. To však neplatilo o rakovině, na níž chemikálie liv nemají.
 
„Až teď jsme pochopili, že jsou chemikálie spojené se srdečními chorobami a potížemi dnešní nejčastější příčinou úmrtí, ale samotné chemikálie jsme dříve k těmto úmrtím nepřiřazovali,” řekl Leonardo Trasande, vedoucí této nové studie.
 
Zdroj: Environmental Pollution

Mohlo by vás zajímat

Reklama