Antarktidu před miliony let zachvátily plameny, nebyl to výjimečný jev

Antarktida měla před miliony let mírné klima a lesy náchylné k požárům / Pixabay
Antarktidu známe jako ledovou oblast. Před miliony a miliony let tomu tak ale nebylo. Podle analýzy prastarého dřevěného uhlí pohltily Antarktidu před 75 miliony let v době éry dinosaurů plameny. Požáry byly v těch dobách podle vědců časté.

V pozdním období křídy před 100 až 66 miliony let byl Ostrov Jamese Rosse v Antarktidě domovem jehličnatého lesa a mírného klimatu. Také zde rostly kapradiny a krytosemenné rostliny.

V tomto na první pohled ráji žilo mnoho různých dinosaurů. Před 75 miliony let zde ovšem došlo ke katastrofě. Vědci v lokalitě nasbírali a analyzovali fosilizované dřevěné uhlí, přičemž zjistili rozsáhlé požáry, které zdejší lesy spálily.

Je to první nález dokládající požár na ostrově. „Tento objev rozšiřuje znalosti o výskytu požárů vegetace během křídy a ukazuje, že takové epizody byly častější, než se dříve předpokládalo,” řekla vedoucí výzkumu Flaviana Jorge de Lima, paleobioložka z Federal University of Pernambuco v Recife.
 
V roce 2015 přitom vyšla jiná práce, v níž vědci zdokumentovali požáry v éře dinosaurů v západní části Antarktidy. Vypadá to, že byly požáry v oblasti časté.
 
Antarktida měla mírné klima a lesy náchylné k požárům. V té době byla vulkanicky aktivní, byly zde bouře (blesky jsou pro vznik požárů zásadní), dopadaly sem meteory, a byl zde vysoký obsah kyslíku, který požárům v hoření napomáhá.
 
Zdroj: Polar Research

Mohlo by vás zajímat

Reklama