Egypťané znali pokročilé techniky mumifikace již v období Staré říše

Kůže byla konzervována s pomocí drahých pryskyřic vyrobených ze stromové mízy / Pixabay
V roce 2019 byla vykopána na pohřebišti králů a faraonů poblíž Káhiry mumie známá jako Khuwy. Archeologové byli přesvědčeni, že to byl vysoce postavený šlechtic. Její analýza nyní ukázala, že se používaly pokročilé mumifikační techniky o 1000 let dříve, než jsme si mysleli.

Nová analýza potvrdila dřívější domněnky archeologů, založené na keramice a malbách v hrobce mumie, že mumie Khuwy je mnohem starší, než si mysleli. Podle nové studie pochází ze Staré říše, z věku stavitelů pyramid v letech 2700 až 2200 př.n.l.

Mumie však byla balzamována pokročilými technikami, které známe z mnohem pozdějších dob. Kůže byla konzervována s pomocí drahých pryskyřic vyrobených ze stromové mízy, jimiž bylo tělo impregnováno, a bylo obvázáno vysoce kvalitními lněnými obvazy.

Znamená to, že tato technika známá z pozdějších dob byla používána už o 1000 let dříve a že staří Egypťané znali sofistikované pohřby již před 4000 lety.
 
„To by zcela obrátilo naše chápání evoluce mumifikace naruby,” řekla profesorka Salima Ikramová, vedoucí oddělení egyptologie na Americké univerzitě v Káhiře. „Doposud jsme si mysleli, že mumifikace ve Staré říši byla poměrně jednoduchá, zahrnující základní, ne vždy povedené vysušení, bez odstranění mozku, pouze s občasným vyjmutím orgánů.”
 
Profesorku také překvapilo množství aplikované pryskyřice, která byla dovezena z Blízkého východu, nejspíše z Libanonu. To zase ukazuje, že obchod byl se sousedními zeměmi v té době rozšířenější, než jsme si mysleli.
 
Zdroj: Business Insider
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama