Mladé černé díry mohou vytvářet těžké kovy, ukázaly počítačové modely

Dětská černá díra musí být obklopena hustým a horkým prstencem materiálu / Pixabay
Vznik kovů ve vesmíru, jako je zlato, stříbro, thorium či uran, vyžaduje intenzivní energetické podmínky, například výbuch supernovy či srážku mezi neutronovými hvězdami. Podle nové studie je vytvářejí také mladé černé díry, když polykají prach a další materiál z okolí.

Fyzici z GSI Helmholtz Centre for Heavy Ion Research v Německu vytvořili propracované počítačové modely, aby zkoumali konverzní poměry neutronů a protonů pro velké množství konfigurací akrečních disků černých děr.

Zjistili, že emise neutrin by měly uspíšit v takto extrémním prostředí přeměnu protonů na neutrony. To by mělo za následek přebytek neutronů, které jsou nezbytné pro proces tvorby těžkých kovů.

„Zjistili jsme, že jsou disky velmi bohaté na neutrony, pokud jsou splněny určité podmínky,” potvrdil astrofyzik Oliver Just z GSI Helmholtz Centre for Heavy Ion Research.
 
Oliver Just předpokládá, že k tomuto procesu dochází, když dojde ke kolizi dvou neutronových hvězd. Když se tyto hvězdy spojují, jejich kombinovaná hmotnost může být dostatečná k tomu, aby vytvořila černou díru.
 
Další možností jsou kolapsary, tedy zhroucené hvězdy s velkou hustotou a silnou gravitací, z nichž nemůže uniknout ani světlo. Jedná se o gravitační kolaps jádra masivní hvězdy do černé díry.
 
V obou případech se předpokládá, že je "dětská" černá díra obklopena hustým a horkým prstencem materiálu. Tento materiál se do ní vlévá jako proud vody stékající do odpadu. V takovém prostředí jsou neutrina produkována v hojnosti.
 
Zdroj: Monthly Notices of the Royal Astronomical Society

Mohlo by vás zajímat

Reklama