Televizní vysílání z Cukráku běží už přesně 60 let

Konstrukce má v sobě umístěnou vyvažovací mechaniku, která zajišťuje stabilitu při velkém větru / České Radiokomunikace
Před 60 lety, 26. listopadu roku 1961, bylo zahájeno televizní vysílání z vysílače Cukrák. Ten vysílal na 1. kanále a jeho hlavním cílem bylo zkvalitnit televizní signál ve středních Čechách.

Vysílač Cukrák je vysoký 193,5 metru a dodnes slouží svému účelu – České Radiokomunikace (CRA) z něj šíří digitální pozemní televizní vysílání DVB-T2, a to jak programy České televize, tak i komerčních televizních stanic. Vysílá zde i Český rozhlas Region.

Před tím, než byl uveden do provozu Cukrák, pokrýval Prahu a střední Čechy televizní signál pouze z vysílače Petřín. To bylo nedostatečné a bylo nutné pokrytí výrazně posílit. Stavba vysílače na Cukráku začala v roce 1959 a vysílání bylo zahájeno 26. listopadu 1961 na 1. kanále.

Vysílač typu TV 30/10, který dodala Tesla Hloubětín, šířil televizní vlny výkonem 30 kW na území o rozloze 12 000 km2. Pokrývalo nejen Středočeský kraj, ale i část Českobudějovicka, Plzeňska, Ústecka, Liberecka, Hradecka a Jihlavska. 

V roce 1974 došlo k přestavbě tehdy 189,7 m vysoké ocelové věže. Za plného provozu byl na věž za pomocí vrtulníku nasazen nový laminátový nástavec, zpevněný výztuhami. Nová výška vysílače tak přesáhla 193 m.

U základu má stavba průměr 16 m a v nejvyšší části pod laminátovým nástavcem s anténami 1,22 m. Konstrukce má v sobě umístěnou vyvažovací mechaniku, závaží, které zajišťuje stabilitu při velkém větru a dokáže vyvážit až metrové výkyvy věže. Speciální prstenec ve výšce 38 metrů zachycuje námrazu, které se v zimě tvoří na anténách.

Dnes je Cukrák významným telekomunikačním objektem a vysílačem s vysokým pokrytím ze kterého vysílají televizní DVB-T2 multiplexy a také FM rozhlas.

Mohlo by vás zajímat

Reklama