Astrofyzici došli k závěru, že většina trpasličích galaxií Mléčnou dráhu neobíhá

Většina trpasličích galaxií je příliš mladá, než aby byla připoutána k Mléčné dráze / Pixabay
Prostor okolo Mléčné dráhy není prázdný. Ve skutečnosti se v něm nachází trpasličí galaxie - malé galaxie s nízkou hmotností, které čítají zhruba 1000 hvězd.

Trpasličí galaxie se mohou shromažďovat poblíž velké galaxie, která je může zachytit gravitační silou. Podle dat sondy Gaia jsou ale trpasličí galaxie poblíž Mléčné dráhy příliš mladé na to, aby k ní byly připoutány.

Sonda Gaia má za úkol zkoumat Mléčnou dráhu. Astronomové použili její data k určení pohybu 40 trpasličích galaxií poblíž Mléčné dráhy. Tým využil parametry, jako je například trojrozměrná rychlost k výpočtům jejich orbitální energie a momentu hybnosti.

Výsledky ukázaly, že většina těchto galaxií je příliš mladá, než aby byla připoutána k Mléčné dráze. „Došli jsme k závěru, že kvůli nesrovnatelně vysokým energiím a úhlové hybnosti nemůže být většina trpaslíků dlouhodobými satelity Mléčné dráhy,” píšou ve své publikaci vědci pod vedení astrofyzika Françoise Hammera z Pařížské observatoře.
 
Trpasličí galaxie se na oběžné dráze kolem Mléčné dráhy pohybují mnohem rychleji než objekty jiné. Nemohou být v blízkosti Mléčné dráhy dost dlouho na to, aby je její gravitační pole zpomalilo.
 
Zdroj: The Astrophysical Journal

Mohlo by vás zajímat

Reklama