Děsivě klidná. Digitální ilustrátorka rekonstruovala obličej mocné ženy z doby bronzové

Žena zemřela ve svých 25 až 30 letech, chybělo jí žebro a krční obratel / Joana Bruno
Digitální ilustrátorka provedla rekonstrukci klidného, možná až děsivého, obličeje s velkými náušnicemi visícími ze špuntů v uších ženy z doby bronzové. Rekonstrukce se zdařila i přesto, že nebyla lebka kompletní.

Archeologové objevili v roce 2014 na nalezišti La Almoloya na Pyrenejském poloostrově ve Španělsku kosti ženy a muže uložené ve velkém keramickém hrnci. Zvláště onou ženou jsou od té doby vědci zaujatí. Od té doby totiž zkoumali předměty, které s ní byly pohřbeny.

Pravděpodobně měla vyšší postavení než muž, který zemřel několik let před ní. Většina objevených cenností totiž patřila jí. Diadém, korálové náhrdelníky, stříbrný prsten, spirální špunty do uší, stříbro se stříbrnou rukojetí a mnohé další.

Joana Brunová je digitální ilustrátorka, která spolupracuje s archeology z Universitat Autònoma de Barcelona, kteří ostatky našli. Brunová nyní provedla rekonstrukci obličeje zmíněné ženy.
 
Před jakoukoli virtuální rekonstrukcí antropologové vyčistí, stabilizují a studují kostru zesnulého, aby určili pohlaví, věk úmrtí, celkový zdravotní stav a další charakteristiky osoby. „Tyto informace jsou vždy brány při rekonstrukci v úvahu,” vysvětluje ilustrátorka. Tato žena například zemřela ve svých 25 až 30 letech, chybělo jí žebro a krční obratel.
 
Brunová následně provedla měření křehké lebky ve špatném stavu a naskenovala ji lasery. To jí umožnilo pracovat s její digitální replikou tak, aby minimalizovala rizikovou manipulaci. Následovalo odhadování poloh nosu, očí, úst a určování tloušťky tkání.
 
Jelikož nebyla lebka úplná, Brunová si při rekonstrukci pomohla ženiným diadémem, jenž měla při objevení na hlavě, a špunty do uší, z nichž visely velké náušnice.
 
Ženiny šperky tedy pomohly vyobrazit její podobiznu, která i přesto nemusí být úplně přesná. Brunová ve spolupráci s archeology pokračuje. Bude pracovat na rekonstrukcích dalších lidí, kteří zde byli nalezeni.
 
Zdroj: Live Science

Mohlo by vás zajímat

Reklama