Vědci navrhli létající talíř, který se bude vznášet nad povrchem Měsíce

Vědci předpokládají levný provoz vznášedla díky čerpání přirozené energie / MIT
Vědci navrhli levitující vesmírný rover ve tvaru talíře, který by využíval k pohybu nad drsným měsíčním povrchem elektrické pole. Technologie je podle odborníků reálně proveditelná a její provoz by nebyl nákladný.

S myšlenkou roveru, který by k pohybu nepotřeboval vzduch ani pohyblivé části, jako jsou kola, přišli vědci z Massachusettského technologického institutu (MIT), a představili ji na webu Journal of Spacecraft and Rockets.

Létající talíř vyrobený z materiálu zvaného Mylar by poháněl náboj vzniklý přímým vystavením přístroje Slunci. Sluneční expozice totiž může vytvořit náboj, který například umožňuje levitaci prachu více než metr nad měsíčním povrchem. Podle odborníků je tato energie snadno využitelná.

Konstrukce by obsahovala iontové trysky, které byly dříve využívány k pohybu satelitů. Pohonným prvkem byla roztavená sůl. Při zásahu elektrickým nábojem by vystřelila z trysek jako paprsek. V případě létajícího talíře však bude náboj obstarávat Slunce a jeho okolní plazma.
 
Podle provedených matematických modelů a testů v laboratoři by měla být tato myšlenka funkční. Vědci dokázali zdvihnout s pomocí iontových trysek zkušební vozítko o velikosti dlaně a váze asi 60 gramů. Potřebná síla ale bude určována váhou a rozměry výsledného roveru.
 
„Tento druh iontové koncepce spotřebuje k vytvoření velkého napětí velmi málo energie. Potřebná energie je v tak malých hodnotách, že je funkčnost zařízení v podstatě zdarma,” řekl inženýr Paulo Lozano z MIT.
 
Létající talíř bude mít oproti klasickým vozítkům výhodu. Bude moci například zkoumat drsné, hrbolaté povrchy beze změn v kurzu či jiných problémů způsobených nerovným terénem. Kromě toho slibují vědci levný provoz vznášedla díky čerpání přirozené energie.
 
Zdroj: Journal of Spacecraft and Rockets, RealClearScience
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama