Jurský park v Británii. Vědci objevili velké stopy sauropodů

Scéna z triasu. V popředí triceratops a za ním sauropod / L.E. Spry
Britští paleontologové se v jižním Walesu na malou chvíli ocitli v Jurském parku. Poblíž města Penarth totiž objevili velké stopy, které odpovídají sauropodům. Otisky pocházejí z období triasu.

Otisky popsané v Geological Magazine byly nalezeny ve formaci Blue Anchor. Vědci je datovali do doby před více než 200 miliony let, tedy do pozdního triasu. Velké zvíře je prohloubilo do šedého dolomitického prachovce na 50 metrů dlouhé a dva metry široké ploše.

Stopy mají nepravidelné obrysy, jsou zvětralé, a postrádají jednotlivé otisky prstů či drápů. Nálezci z nich ale dokázali získat některé anatomické vlastnosti, díky nimž se domnívají, že je zde zanechal velký sauropod.

Stopy s průměrnou velikostí 20 až 60 centimetrů mají kruhový až eliptický tvar. Jejich hloubka je také proměnlivá, nejčastěji se však pohybuje v rozmezí 5 až 10 centimetrů.

„Tyto obtisky jsou konzistentně rozmístěny tak, že je zde muselo zanechat konkrétní zvíře,” řekl Paul Barrett, paleontolog z oddělení věd o Zemi v londýnském Přírodovědném muzeu. Okraje obtisků, v nichž bylo natlačeno bahno, navíc odpovídají pohybu na měkkém terénu.
 
Stopy pocházejí z období, do něhož byly datovány v metropolitním hrabství Somerset nalezené kosti raného sauropoda z rodu Camelotia. Vědci si nemohou být jisti tím, že tyto stopy vytvořilo právě toto zvíře, něco podobného ale ano.

Vzhledem k tomu, že mají britští paleontologové málo vzorků triasových zvířat, jedná se podle nich o „zajímavý nález”.
 
Zdroj: Geological Magazine, CNN Travel

Mohlo by vás zajímat

Reklama