Nejstarší známý zvířecí hybrid vyšlechtěný člověkem žil před 4500 lety v Sýrii

Kunga bylo velké, silné a rychlé koňovité zvíře vyšlechtěné k vojenskému využití / Pixabay
Podle DNA analýzy starověkých zvířecích kostí odkrytých v severní Sýrii používala mezopotámská armáda k tažení válečných vozů před 4500 lety hybridy domestikovaných a divokých oslů. Byla to rychlá, silná a cenná zvířata, píší vědci.

Takzvaný Kunga bylo zvíře zmiňované ve starověkých dokumentech a vyobrazené na Urské standartě, sumerské mozaice pocházející z období zhruba před 4500 lety. Vědci se domnívali, že byl kunga hybridním oslem.

Velikostí totiž neodpovídal ani domestikovaným oslům, ani syrským divokým oslům. Nebylo však jasné, s jakým druhem koně byl křížen. Archeologové provedli podle webu Live Science DNA analýzu kostí kungů vykopaných na nalezišti Tell Umm el-Marra v severní Sýrii a zjistili, že šlo o hybridy domestikovaných oslů a syrských divokých oslů.

Kunga bylo velké, silné a rychlé koňovité zvíře vyšlechtěné k vojenskému využití před 4500 lety - 500 let před prvními vyšlechtěnými koňmi. Podle výsledků publikovaných v časopise Science Advances se jedná o nejstarší objevený důkaz o křížení zvířat na světě.
 
Cennost kungy zmiňovanou v historických textech vědci vysvětlují tím, že byl stejně jako spousta jiných hybridní zvířat sterilní. K jeho reprodukci bylo nejprve třeba odchytit samce divokého osla, který se musel pářit se samicí osla chovného.
 
Jednalo se o obtížný proces v produkci těchto zvířat. Divocí osli byli velice rychlí a nebylo možné je ochočit. „Museli tak postupovat u každého kungy,” potvrdila Eva-Maria Geiglová, vědkyně z oblasti genetiky na Institut Jacques Monod v Paříži a spoluautorka studie. Kunga nakonec vyhynul a nahradil jej domestikovaný kůň.
 
Zdroj: Live Science, Science Advances

Mohlo by vás zajímat

Reklama