Mars mohl být před třemi miliardami let chladný i vlhký zároveň, ukázal model

Podle modelu mohl být na povrchu Marsu před třemi miliardami let tekutý oceán / NASA , USGS, ESA, DLR, FU Berlin (G. Neukum)
Vědci se pokoušejí vyřešit „marťanský paradox”. Jak mohly být na tak pusté a chladné planetě, jakou byl a stále je Mars, tekuté oceány? Podle nového modelu rudá planeta skutečně mohla být před třemi miliardami let chladným i vlhkým světem zároveň.

Mars je planeta paradoxů. Průzkum jeho povrchu rovery a satelitními snímky naznačuje, že se na něm kdysi nacházely oceány, což zase nahrává závěrům, že měla rudá planeta ve své historii mírnější klima. Jiné výzkumy však naznačují, že byl Mars vždy studenou, nehostinnou pustinou. V tom případě byl pokrytý ledem.

Podle studie marťanského povrchu z roku 2016 však otřásla planetou před 3,4 miliardami let vlna tsunami o výšce 50 metrů. To by ovšem v případě zamrzlé vody nebylo možné. Francouzští vědci z University of Paris-Saclay proto chtěli podle webu New Scientist zjistit, zda mohl být Mars zároveň studený a vlhký.

Podle modelu simulujícího interakci pozemských oceánů a atmosféry s parametry odpovídajícími historii Marsu, jako je složení atmosférických plynů, mohl být na jeho povrchu před třemi miliardami let tekutý oceán, a to i přes teploty pod bodem mrazu.

Hladina oceánu mohla mít teploty zhruba 4,5 stupně Celsia, což by k zachování tekutého oceánu stačilo. Podél jeho břehů a částečně nad zamrzlou jižní oblastí se mohly vyskytovat dokonce srážky.
 
„Kdybychom mohli cestovat v čase do doby před třemi miliardami let, mohli bychom na starověkém Marsu ve skafandru žít. Tlak, mraky, kapalná voda, oceán, déšť, sníh a ledovce, Mars byl velmi podobný Zemi, chyběl pouze kyslík,” řekl hlavní autor studie Frédéric Schmidt.
 
Profesor Sanjeev Gupta z Královské univerzity v Londýně podotýká, že i když je model reálný, stále se díváme na simulaci. „Potřebujeme silnější geologické důkazy o oceánu na Marsu,” domnívá se expert.
 
Zdroj: New Scientist, IFLScience

Mohlo by vás zajímat

Reklama