Webbův dalekohled zaparkoval v určeném prostoru, zkoumat vesmír teprve začne

Sedmitunový přístroj byl umístěn do Lagrangeova bodu, kde panuje gravitační rovnováha mezi Zemí a Sluncem / NASA
Vesmírný dalekohled Jamese Webba dosáhl své cílové pozice ve vzdálenosti 1,5 milionu kilometrů od Země, uvedla americká agentura NASA. Teleskop však začne detailně zkoumat vesmír až zhruba za čtyři měsíce. Čeká ho ještě několik důležitých kroků.

Webbův dalekohled vynesla 25. prosince minulého roku do vesmíru z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5. Vědci z NASA letos začátkem ledna rozvinuli sluneční štít s rozměry tenisového kurtu, který byl složený v kuželu rakety. Po tomto kritickém kroku přišlo na řadu rozložení dvojice zrcadel.

NASA na svém Twitteru informovala, že největší a nejvýkonnější dalekohled dosáhl svého cíle, a to ve vzdálenosti 1,5 milionů kilometrů od Země. Sedmitunový přístroj byl umístěn do takzvaného Lagrangeova bodu (2), kde panuje gravitační rovnováha mezi Zemí a Sluncem.

Podle informací deníku DailyMail jej tam pomohl dopravit pozemní tým vědců ze střediska NASA Space Telescope Science Institute v Baltimoru s pomocí dálkově aktivovaných trysek. Operace trvala asi jen pět minut.
 
Lagrangeův bod (2) byl zvolen pro stabilní pozici dalekohledu, který se zde nachází v dostatečné vzdálenosti od Slunce, aby zachytil slabé infračervené záření. Tohle záření pochází z prvních hvězd a galaxií vzniklých před zhruba 13,5 miliardami let. K jeho zachytávání mají sloužit zrcadla, která budou ještě muset být před prvními výzkumy teleskopu přesně nastavena.
 
Dalším krokem bude ochlazování detektorů infračerveného záření. „Vítej doma, Webbe. Děkuji týmu za tvrdou práci, která teleskopu zajistila bezpečnou dopravu do bodu L2,” uvedl v prohlášení na webu NASA ředitel agentury Bill Nelson.
 
Zdroj: DailyMail, NASA

Mohlo by vás zajímat

Reklama