Speciální technologie umožní získávat elektřinu přímo z půdy

Agrosenzor je jen jeden z mnoha způsobů využití nové technologie / Bioo
Nově vyvíjený senzor Bioo bude prvním 100 % udržitelným senzorem pro zemědělce poháněným samotnou půdou. Je navržen tak, aby nahradil ekologicky nebezpečné a drahé chemické baterie používané v zemědělství a vyráběl elektřinu z půdy, a to navíc s nižšími náklady než současné agrosenzory.

Firma Bioo, založená v roce 2015 mladým Španělem Pablo Vidartem, přišla na způsob, jak získat elektrickou energii ze zeminy.

Princip získávání elektřiny z půdy přibližuje Pablo Vidarte následovně: “V půdě, hluboko pod zemí, procházejí přírodní látky svým přirozeným životním cyklem. Během tohoto cyklu se rozkládají molekuly, kterými se živí aktivní bakterie v půdě. A díky tomuto procesu se uvolňují elektrony. Naše firma vytvořila mikrobiální palivový článek, který využívá tuto uvolněnou energii a mění ji na elektrický proud. Díky této technologii bude možné zásadně snížit uhlíkovou stopu. Zároveň je to také cesta k tomu, aby budoucí chytrá města mohla využívat čistou přírodní energii například k osvětlení domácností, ulic či parků.”

Agrosenzor je přitom jen jeden z mnoha způsobů využití této technologie. Výzkumný a vývojový tým společnosti Bioo už vytvořil mnoho různých produktů s různými vlastnostmi a technologickým zaměřením.

V současné době navrhuje firma systémy o velikosti dlaně, které jsou schopny napájet zmiňované senzory v zemědělství, jež mohou odesílat data na kilometry daleko a zároveň samovolně zavlažovat plodiny. Další misí firmy je například napájení světel v parcích a zahradách pomocí několika metrů čtverečních technologie Bioo.

Rostliny jako spínače 

Vedle získávání využití elektřiny z půdy ale firma Bioo pracuje i na dalších unikátních technologiích. Pablo Vidarte se svým týmem stojí například i za technologií, která umožňuje, aby rostliny fungovaly jako spínač, který může v bytech a kancelářích aktivovat hudbu, světla a dokonce i obrazovky.

Pablo Vidarte popisuje, jak taková technologie funguje: „Rostliny mají schopnost vnímat změny frekvencí. Pomocí našeho systému Bioo může dotek lidské ruky na rostlině být přeměněn v napětí, protože rostliny reagují na změnu frekvence. Navíc jsou rostliny vodivá tělesa, takže můžeme toto napětí zachytit a použít k aktivaci elektronických systémů, jako je zapnutí světel, zvuků nebo dokonce obrazovek,“ vysvětluje Pablo svoji myšlenku a dodává: „Tento proces generovaný dotykem člověka funguje bez ohledu na povětrnostní prostředí, ani déšť nebo vítr tento systém neovlivní.“

Nově investuje do unikátního start-upu Bioo, se sídlem v Barceloně, také český uzavřený investiční fond Tensor Ventures Romana Smoly a Martina Drdúla, který se specializuje na investice do tzv. „deep tech“ start-upů (start-up postavený na posledních vědeckých poznatcích). 

Zdroj: Bioo

Mohlo by vás zajímat

Reklama