Astronomové objevili neobvyklý asteroid, teprve druhý troján sdílející oběžnou dráhu se Zemí

Objekt pro nás nepředstavuje nebezpečí, Zemi ale bude doprovázet ještě čtyři tisíce let / NASA/JPL-Caltech/ASU
Astronomové detekovali asteroid ze skupiny trojánů pojmenovaný jako 2020 XL5 o průměru jednoho kilometru, který s naší planetou sdílí oběžnou dráhu kolem Slunce. Nepředstavuje pro nás nebezpečí. Od Země se oddělí za pár tisíc let. Je to teprve druhý případ planetky putující po zemské oběžné dráze, stojí ve studii.

Astronomové planetku detekovali z dat optického a infračerveného teleskopu SOAR (Southern Astrophysical Research Telescope) v chilských Andách. Informovala o tom stanice CBS News.

„Z dat teleskopu SOAR jsme provedli první fotometrickou analýzu objektu, která odhalila, že 2020 XL5 je asteroidem typu C s rozměry většími než jeden kilometr,” řekl astronom Toni Santana Ros, který se podílel na studii tělesa.

Tyto uhlíkaté planetky tmavé barvy patří mezi nejstarší tělesa sluneční soustavy. Jejich studium nám může něco říci o zrodu Země a dalších planet.
 
Asteroid popsaný v odborném časopisu Nature Communications patří do kategorie trojánů, kteří obíhají některé planety v Lagrangeových bodech. Nejvíce trojánů obíhá Jupiter. 2020 XL5 o 1180 metrech se pohybuje v Lagrangeově bodu L4. Na této pozici jej dlouhodobě udržují gravitační síly Země a Slunce.
 
Objekt pro nás nepředstavuje nebezpečí. Zemi bude doprovázet ještě čtyři tisíce let, než se odpojí a odletí pryč. Je to teprve druhé známé těleso tohoto typu sdílející oběžnou dráhu se Zemí.

Astronomové detekovali již v roce 2010 planetku 2010 TK7 o průměru 300 metrů, která se od nás oddělí za 15 000 let.
 
Zdroj: CBS News, Nature Communications

Mohlo by vás zajímat

Reklama