Raketa Falcon 9 narazí na přelomu února a března vysokou rychlostí do Měsíce

Raketa, která se nyní srazí s Měsícem, odstartovala z Floridy již v únoru 2015 / SpaceX
Poprvé v historii dopadne na Měsíc lidské kosmické smetí. Ztracená raketa Falcon 9, které v roce 2015 po úspěšném splnění úkolu došlo palivo určené k návratu na Zemi, narazí podle vědců do naší přirozené družice během několika týdnů.

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX odstartovala z Floridy již v únoru 2015. Jejím cílem bylo vyslat do kosmu meteorologickou družici NOAA Deep Space Climate Observatory, která měla podle webu ScienceAlert zkoumat zemské klima.

Družice absolvovala přes milion kilometrů dlouhou trasu až do Lagrangeova bodu, oblasti čtyřikrát vzdálenější, než je Měsíc od Země. Raketa splnila svou misi, ale došlo jí palivo potřebné k návratu na Zemi.

Kvůli nedostatku energie se nevymanila z vlivu zemské gravitace a z tohoto důvodu nezamířila do hlubin kosmu. „Proto se od února roku 2015 pohybuje na poněkud chaotické dráze,” píše na webu Ars Technica meteorolog Eric Berger, který vyvinul software pro sledování blízkozemních objektů, jako jsou asteroidy, menší planety a komety.
 
Podle Bergera nabral horní stupeň rakety pohybující se rychlostí 2,58 kilometru za sekundu směr na Měsíc. Narazí do jeho odvrácené strany v rozmezí několika týdnů, pravděpodobně k tomu dojde okolo 4. března 2022.
 
Přesné místo dopadu není jasné. Na raketu totiž účinkuje řada různých vlivů, především špatně měřitelný sluneční vítr. Raketa chaoticky rotuje, což ještě přesná měření znemožňuje. Bez ohledu na to jde o první případ neřízeného dopadu lidského kosmického objektu na Měsíc.
 
Zdroj: Ars Technica, ScienceAlert

Mohlo by vás zajímat

Reklama