Výzkumníci NASA se chystají otevřít padesát let netknutý vzorek měsíční půdy

Výzkumníci otevřou vzorek 73001, který může obsahovat oxid uhličitý nebo vodík / NASA
Americká agentura NASA se připravuje na „rozbalení” dosud nedotčených vzorků odebraných z povrchu Měsíce při misi Apollo před 50 lety. Vědci ještě před startem mise Artemis chtějí pochopit geologickou historii naší přirozené družice a porozumět typům půdy, s nimiž se astronauti budou potýkat.

Výzkumníci z Johnsonova vesmírného střediska NASA se rozhodli v rámci programu ANGSA (Apollo Next-Generation Sample Analysis) otevřít jeden ze dvou dosud izolovaných vzorků z měsíčního povrchu, jež na Zemi dopravila mise Apollo 17 v roce 1972. Vzorek obsahuje kameny a regolit, informuje deník DailyMail.

Vzorky byly odebrány tak, že astronauti přímo do sesuvného povrchu měsíce v údolí Taurus-Littrow zatloukli 70 centimetrů dlouhou dutou válcovou trubku. Vznikl tak v podstatě jádrový vrt, který byl rozdělen na dvě poloviny. Spodní část je označována jako vzorek 73001, horní část je označována jako vzorek 73002.

Výzkumníci otevřou vzorek 73001, který navíc může obsahovat oxid uhličitý nebo vodík. Tyto kameny totiž podle expertů pocházejí z hloubky pod povrchem, která je dostatečně chladná k tomu, aby tam zůstaly zachycené plynné látky. Z toho důvodu byl vzorek 73001 ještě na Měsíci uložen do vakuového kontejneru a na Zemi byl tento kontejner uložen do druhého vakuového kontejneru.
 
Od té doby zůstal vzorek uzavřen. Vědci totiž čekali na pokročilejší technologie, s nimiž by bylo možné jej studovat. Očekávají, že množství plynů ve vzorcích je velmi nízké, ale například s vyvinutým speciálním zařízením pro vakuovou filtraci manifold a hmotnostní spektroskopií by bylo možné je extrahovat, analyzovat a identifikovat na základě hmotnosti molekul.
 
Experti se rozhodli vzorek podrobit výzkumu kvůli misi Artemis, při které na měsíční povrch vkročí první žena. Cílem tohoto programu bude odebrat další vzorky půdy z oblasti lunárního  jižního pólu.

Tým, který má vzorek 73001 otevřít a zkoumat, tím chce misi Artemis startující v roce 2025 připravit půdu. Pracovník NASA Thomas Zurbuchen řekl, že pochopením geologické historie Měsíce před chystanou misí umožníme výzkumníkům pochopit typy půdy, které mohou astronauti očekávat.
 
Zdroj: DailyMail, Science Times

Mohlo by vás zajímat

Reklama