Vědci vytvořili detailní mapu noční oblohy s miliony galaxií a hvězd

Snímek vznikl ze 3500 hodin pozorování / LOFAR
Britští astronomové zveřejnili úchvatnou mapu noční oblohy, neuvěřitelně detailní fotografii, na které se nacházejí miliony galaxií s černými dírami a další kosmické objekty. Vědci při procházení dat údajně objevili téměř milion nových objektů.

Mapu vytvořili vědci z univerzity v Durhamu a proces jejího vytvoření popsali v Astronomy & Astrophysics. Jedná se o neuvěřitelně detailní snímek vyobrazující celkem 4,4 milionů galaxií se supermasivními černými dírami ve svých středech, přičemž některé z nich generují nové hvězdy.

Většina skvrn na snímku se nachází ve vzdálenosti miliard let od Země. Mezi nejvzdálenější objekty na snímku patří srážející se galaxie a „plápolající” hvězdy v Mléčné dráze, píše web Yahoo News. Snímek vznikl ze 3500 hodin pozorování.

„Pokaždé, když vytváříme takovou mapu, tak naše obrazovky zaplní nové objevy a objekty, které nikdy lidské oči neviděly,” uvedl v prohlášení astronom Timothy Shimwell z univerzity v Leidenu.

Podle něj v datech vědci objevili více než milion nových objektů. „Tato data tvoří pouze 27 procent celkového průzkumu. Předpokládáme, že v budoucnu učiníme další objevy.”
 
„Tímto projektem jsme otevřeli dveře novým objevům a budoucí práce budou data zpracovávat ve 20krát lepším rozlišení,” tvrdí výzkumnice Leah Leah Morabitová z univerzity v Durhamu.
 
Zdroj: Astronomy & Astrophysics, Yahoo News

Mohlo by vás zajímat

Reklama