Vědci navrhují NASA zavést disciplínu vesmírné sexuologie

NASA se u astronautů zaměřuje zatím na pět druhů zdravotních rizik / Pixabay
Kanadští vědci upozorňují vesmírné agentury na důležitost výzkumů zaměřených na sex ve vesmíru. Intimní vztahy totiž budou důležité jak pro astronauty na dlouhých misích, například na Marsu, tak pro vesmírné turisty.

Mezilidské vztahy ve vesmíru, které s intimitou úzce souvisejí, jsou podle výzkumníků zásadní pro úspěšnost misí. Dosud však tato záležitost byla studována pouze na zvířatech.

Kanadští akademici vyzvali vesmírné organizace, aby přijaly novou disciplínu „vesmírné sexuologie”. „Porozumění sexu v prostředí s nízkou gravitací je pro úspěch misí do hlubokého vesmíru a budování mimozemských osad zásadní,” uvedli podle deníku DailyMail vědci z Concordia University.

Nejde pouze o profesionální astronauty. Na vzestupu je také vesmírný turismus a je třeba počítat s tím, že do kosmu budou cestovat také páry. NASA sexu ve vesmíru příliš pozornosti zatím nevěnovala. „Zajímá nás především dlouhodobé zajištění zdraví a bezpečnosti členů posádky ve vesmíru,” řekl mluvčí NASA.
 
Agentura se u astronautů zaměřuje na pět typů zdravotních rizik. Radiace, izolace a omezenost pohybu, vzdálenost od Země, nedostatek gravitace a nepříznivé prostředí. „Pokud by však v budoucnu byla identifikována potřeba hlubších studií zdraví a reprodukce, podnikneme příslušné kroky,” tvrdí mluvčí NASA.
 
Podle NASA zatím žádné plány na výzkum intimity ve vesmíru nejsou. Změnit by se to však mohlo s blížící se misí, jejímž cílem bude vyslat lidi na Mars. Cesta na rudou planetu podle odhadů bude trvat sedm až devět měsíců. Astronauti na ní budou žít zhruba rok. „Raketová věda nás může dostat do vesmíru. O tom, zda tam budeme prosperovat, však rozhodnou mezilidské vztahy,” domnívají se kanadští vědci.
 
Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) byly provedeny menší studie zahrnující sex mezi zvířaty. Data o reprodukci mezi zvířaty se však netýkají lidí a nic nevypovídají o zdravotním dopadu dlouhé cesty na Mars. „Výzkum lidské intimity a sexuality ve vesmíru, včetně jejich sociokulturních a psychologických složek, téměř neexistuje,” řekl spoluautor návrhu Simon Dubé.
 
Již minulý rok pro The Conversation vědecký tým řekl, že vesmírné organizace se musejí přestat sexuálním tématům vyhýbat. Musejí plně uznat důležitost intimního života a sexu v lidském životě, pokud se chtějí posunout kupředu. Jelikož Elon Musk chce učinit z lidské civilizace meziplanetární druh, výzkum důsledků sexu ve vesmíru jsou klíčové také pro něj.
 
Zdroj: DailyMail, The Conversation

Mohlo by vás zajímat

Reklama