Honba za devátou planetou skončila zatím neúspěšně

Takto by mohla vypadat záhadná devátá planeta / Tomruen/Wikimedia Commons
Hypotetické těleso, které rozděluje vědeckou obec, astronomům stále uniká. Podařilo se jim však vyloučit objekt v Kuiperově pásu, který byl v roce 2016 jako možná devátá planeta skutečně navržen.

Astronomové připomínají, že neúspěšná honba za devátou planetou může vést k objevům jiných zajímavých těles. O existenci deváté planety v odlehlých koutech sluneční soustavy vědci spekulovali celá desetiletí.

Nikdy se však nepodařilo zjistit, kde se má nacházet. V roce 2016 výzkumníci z Kalifornského technologického institutu navrhli, že devátá planeta se může skrývat v Kuiperově pásu ve vnější sluneční soustavě.

Američtí výzkumníci si totiž všimli podivného chování malých objektů v pásu, což vysvětlovali gravitačním vlivem většího tělesa. Podle jejich závěrů mohla být oním tělesem devátá planeta. Podle informací ScienceAlert to nyní vyloučili astronomové z Centra výpočetní astrofyziky, kteří tuto oblast prozkoumávali citlivým dalekohledem v poušti Atacama v Chile.
 
Zařízení je navrženo k detekci kosmického mikrovlnného pozadí, což je „otisk” po Velkém třesku. Nicméně se ukázalo, že teleskop dokáže detekovat také objekty ve velmi vzdálených vesmírných oblastech. Astronomům se podařilo shromáždit data z pozorování jižní oblohy z let 2013 až 2019, kde se měl záhadný objekt vyskytovat.
 
Podle výsledků studie publikované v odborném časopise The Astrophysical Journal astronomové našli asi 3500 nových objektů. Žádný z nich však neodpovídá předpokládaným vlastnostem deváté planety. Tým však vybral desítku z nich, které mohou být zajímavé pro další výzkumy.
 
Planetu devět by v případě její existence bylo těžké najít. Podle odhadů jde o malý, vzdálený a studený objekt. Znamená to, že by neodrážela dostatek slunečního či tepelného záření. Astronomové navíc stále neznají ani její přibližnou polohu. Devátou planetu se proto nikdy nepodařilo potvrdit ani vyloučit. Stále zůstává jednou z největších záhad vesmíru.
 
Zdroj: ScienceAlert, The Astrophysical Journal

Mohlo by vás zajímat

Reklama