První pneumatiku obsahující polyester z recyklovaných PET lahví vyrobil Continental

Sada standardních pneumatik pro osobní automobily využívá materiál ze 40 recyklovaných PET lahví / Continental
Continental je prvním výrobcem pneumatik, který spouští velkokapacitní výrobu příze z recyklovaného polyesteru získávaného prostřednictvím nového procesu z PET lahví.

Tento nový vysoce funkční a výkonný materiál nejprve najde uplatnění u vybraných rozměrů letních pneumatik PremiumContact 6 a EcoContact 6 a také u modelu AllSeasonContact. Podle informací výrobce zcela nahrazuje běžný polyester používaný v kostře vybraných pneumatik.

Sada standardních pneumatik pro osobní automobily využívá materiál ze zhruba 40 recyklovaných PET lahví. V září 2021 společnost Continental vůbec poprvé předvedla světu vlastní technologii ContiRe.Tex. Tato technologie využívá polyesterovou přízi získanou z použitých PET lahví, které se žádným jiným způsobem nerecyklují.

Při její výrobě se rovněž neuplatňují žádné chemické látky. Díky tomu je tato technologie výrazně efektivnější než jiné standardní způsoby zpracování PET lahví do vysoce funkčních polyesterových přízí. Lahve využívané v rámci této technologie pocházejí výhradně z regionů, kde neexistuje uzavřený recyklační okruh.

Během procesu speciální recyklace se odstraní víčka a následně se lahve vytřídí a mechanicky očistí. Poté, co se lahev mechanicky rozemele, se její materiál dál zpracovává do formy granulátu, z něhož se nakonec uplete polyesterová příze.

Všechny pneumatiky s technologií ContiRe.Tex, které se právě vyrábějí pro nadcházející fázi uvedení na trh, pocházejí ze závodu Continental v portugalském městě Lousado. Na bočnici jsou opatřeny speciálním logem uvádějícím, že obsahují recyklovaný materiál („Contains Recycled Material“).

Polyesterová příze vyráběná z PET lahví se jako materiál v pneumatikách pro osobní automobily a lehké nákladní automobily používá už dlouho. Textilní kord pohlcuje síly vznikající interním tlakem pneumatiky a zůstává rozměrově stabilní i pod vysokým zatížením a při vysokých teplotách. Aby společnost Continental dosáhla toho, že její pneumatiky budou ve fázi výroby, užití a recyklace energeticky úspornější a ekologičtější, provádí výzkum alternativních materiálů vhodných pro výrobu pneumatik.

Zdroj: Continental

Mohlo by vás zajímat

Reklama