Výdaje na IT by v letošním roce měly podle odborníků v celosvětovém měřítku růst o čtyři procenta

Ruská invaze na Ukrajinu v globálním měřítku výdaje na IT zásadně neovlivní / Pixabay
Podle nejnovější analýzy Gartneru na tom bude nejlépe oblast softwaru následovaná IT službami a výdaji na systémy datových center.

Otázkou pochopitelně zůstává, nakolik vzhledem k inflačním tlakům půjde o růst nominální a nakolik o růst reálný, nicméně je dobrá zpráva, že ani inflační a geopolitické hrozby či problémy s nedostatkem talentů investice do IT zásadně nezpomalí. 

„Letošní rok se pro CIO ukazuje jako jeden z nejbouřlivějších v historii,“ říká viceprezident pro výzkum ve společnosti Gartner John-David Lovelock. „Geopolitické rozvraty, inflace, výkyvy měn a problémy v dodavatelském řetězci patří k mnoha faktorům, jimž musejí věnovat pozornost, přesto na rozdíl od toho, co jsme viděli na začátku roku 2020, CIO urychlují investice do IT, protože si uvědomují důležitost flexibility a agility v reakci na rozvraty. V důsledku toho se nákupní a investiční preference zaměří na oblasti, jako jsou analytika, cloud computing, bezproblémová zákaznická zkušenost a bezpečnost.“ 

Dopady inflace na IT hardware (např. mobilní zařízení a osobní počítače) z posledních dvou let se konečně zpomalují a začínají se přelévat do oblastí softwaru a služeb. Vzhledem k současnému nedostatku IT talentů, který vytváří tlak na zvyšování platů, budou muset poskytovatelé technologických služeb navýšit své ceny, což pochopitelně povede k růstu výdajů v těchto segmentech v letošním a příštím roce.  

Vzestup podnikového aplikačního softwaru, infrastrukturního softwaru a spravovaných služeb v blízkém i dlouhodobém horizontu ukazuje, že trend digitální transformace není jednoletý či dvouletý, ale systémový a dlouhodobý. Například infrastruktura jako služba (IaaS) je základem každé významnější on-line nabídky a mobilní aplikace zaměřené na spotřebitele a tvoří významnou část téměř 10% růstu výdajů na software v roce 2022. Analytici očekávají, že iniciativy a projekty digitálního byznysu v oblastech, jako jsou zákaznická zkušenost či optimalizace dodavatelských řetězců, budou v dalších letech pomáhat růstu výdajů v segmentech podnikových aplikací a infrastrukturního softwaru. 

Ruská invaze na Ukrajinu v globálním měřítku výdaje na IT zásadně neovlivní. Cenová a mzdová inflace společně s nedostatkem talentů a dalšími nejistotami v oblasti dodavatelských řetězců sice budou v roce 2022 významně ovlivňovat plány IT ředitelů, investice do technologií přesto nezpomalí. 

Zdroj: Gartner

Mohlo by vás zajímat

Reklama