Historický MiG se objeví koncem května na pardubickém nebi

K vidění bude legendární MiG-15UTI - dvoumístná cvičná verze tohoto stíhacího stroje / Václav Bureš
Čas Aviatické pouti se blíží. Již o víkendu 28. a 29. května 2022 se na pardubickém letišti uskuteční její jubilejní třicátý ročník.

Po dvouleté vynucené přestávce se diváci mohou podle informací webu Aviatickapout těšit na několik hodin letových ukázek, stejně tak na pestrý celodenní pozemní program s řadou prezentací a aktivitami pro děti i dospělé. V různorodé směsici letového programu se představí i historický proudový MiG-15UTI.

„Všeobecně platí, že historická letadla jsou náročná na udržení v provozu a o těch poháněných proudovým motorem to platí dvojnásob. To je také důvod, proč je letadel z počátku proudového věku na leteckých dnech vidět poměrně málo. K tomu je třeba přičíst ještě o poznání větší provozní náklady, “ přibližuje historický stroj Jan Rudzinskyj z organizačního štábu Aviatické pouti.

„Naštěstí jeden takový historický stroj je i v České republice. Provozují jej nadšenci z Czech Flying Legends na královehradeckém letišti. Jedná se o legendární MiG-15UTI, což bylo označení dvoumístné cvičné verze stíhacího stroje. Že se jedná o historický stroj, svědčí skutečnost, že prototyp MiGu 15 vzlétl přesně před sedmdesáti pěti léty. Stroj, který se představí na pardubické obloze, je o trochu mladší a nedávno oslavil 67 let od svého záletu. MiGy 15 byly vyráběny v Sovětském svazu a licenčně také v Polsku a Československu, a právě z československé produkce pochází předvedený letoun. Diváci jistě ocení vedle letové ukázky i zvuk první generace proudových motorů, které mají proti těm současným i zajímavý svistot,“ dodává Jan Rudziskyj.

Pro návštěvníky bude pardubické letiště otevřeno ve dnech 28. a 29. května vždy od 8.00 hodin a vedle letových ukázek na ně čeká i bohatý pozemní program, který budou organizátoři postupně odhalovat.

Zdroj: Aviatická pouť

Mohlo by vás zajímat

Reklama