Český nanosatelit již oběhl Zemi za pět let více než 28 000krát

Nanosatelit byl do vesmíru vynesen 23. června 2017 z Indie / VZLÚ
Nanosatelit VZLUSAT-1 je na oběžné dráze Země už pět let. Jeho životnost přitom byla původně odhadována na jeden rok. I po pěti letech ale systémy družice stále fungují a poskytují vědecká a technologická data.

VZLUSAT-1 byl do vesmíru vynesen 23. června 2017 z Indie. Od té doby podle informací webu VZLÚ oběhl Zemi více než 28 000krát.

„Jsem rád, že VZLUSAT-1, který byl navržený jako technologická platforma pro vyzkoušení různých věcí, stále funguje a komunikuje s námi. To není úplně obvyklé. V této kategorii satelity vydrží něco málo přes rok. Pět let, pro tento typ satelitu, to je velký úspěch. Je to nejdéle sloužící český satelit,“ řekl Josef Kašpar, předseda představenstva a generální ředitel VZLÚ.

„Je to obrovský úspěch. Vyvinout samostatně družici bylo výzvou. Obětovali jsme tomu spoustu času ve VZLÚ i společně s partnerskými firmami a univerzitami. To, že funguje dodnes, je pravděpodobně výsledkem puntičkářské práce a dlouhého testování celého systému. A také určitě trochou štěstí,“ dodává systémový inženýr VZLÚ Vladimír Dániel.

VZLUSAT-1 ale není jedinou družicí VZLÚ na oběžné dráze. „V tuto chvíli tam je ještě VZLUSAT-2, ten jsme stříleli v lednu. Nedávno jsem se díval a zrovna jsme zachytili oba satelity, jak letí spolu, „jedničku“ nad Jihoafrickou republikou a „dvojku“ nad Madagaskarem, což bylo krásné. A to navozuje náš cíl, kam směřujeme. Jsou to takzvané konstelace satelitů. Znamená to mít ve vesmíru víc družic, které spolu navzájem komunikují. Takže blízké operace družic, nejen předávání dat, ale třeba i manévry typu údržby nebo jiné záležitosti. Tam směřujeme. I když je to doména, kterou Česká republika vlastně nikdy nedělala,“ vysvětluje Josef Kašpar s tím, že by chtěl, aby řešení VZLÚ byla chytrá a dlouhodobá.

Zdroj: VZLÚ

Mohlo by vás zajímat

Reklama