Gravitace se podle nové studie astronomů za celou dobu existence vesmíru nezměnila

Snímky získané novými teleskopy pomohou vyřešit i otázku gravitační síly / NASA, ESA, CSA
Podle mezinárodního týmu astronomů se gravitační síla za celou dobu existence vesmíru nijak nezměnila. Svou studii, na které se podíleli astronomové z USA, Velké Británie, Kanady, Chile, Španělska, Brazílie, Německa, Japonska, Itálie, Austrálie, Norska a Švýcarska, prezentovali minulý týden na konferenci COSMO’22 v brazilském Riu de Janeiru.

několik století je všeobecně známo, že se vesmír od velkého třesku neustále rozpíná. Během prvních osmi miliard let bylo tempo jeho rozpínání relativně rovnoměrné. Za posledních pět miliard let se ale toto tempo začalo dle webu ScienceAlert zvyšovat. A vědci si kladli otázku, co za tímto zrychlováním stojí.
 
Více než před sto lety, v roce 1915, představil Albert Einstein svou obecnou teorii relativity. S neuvěřitelnou přesností v ní popisuje gravitační sílu a vlastně téměř cokoli, s čím se ve vesmíru dosud setkáváme. Proč se vesmír rozpíná stále rychleji v ní ale vysvětlit nedokázal.

Podle jedné, velmi rozšířené, teorie za tím stojí tajemná síla, známá jako temná energie. Druhá teorie naopak říká, že důvodem, proč se vesmír rozpíná stále rychleji, je změna gravitační síly. To by ale znamenalo, že Einsteinova obecná teorie relativity byla chybná nebo přinejmenším nepřesná.

Astronomové z výzkumného týmu pro výzkum temné energie (Dark Energy Survey Collaboration, DES) se proto zaměřili na hledání důkazů o tom, že se gravitační síla v průběhu času nebo prostoru nějak změnila. Pokud by tento důkaz našli, znamenalo by to, že Einsteinova teorie je nekompletní a záhada zrychlování by se tak vyřešila.
 
Podle nové studie se ale gravitační síla za celou dobu existence vesmíru vůbec nezměnila. Einsteinova teorie tak nadále zůstává bezchybná. Zbývá tak teorie o existenci temné energie, pro jejíž existenci však vědci stále nemají žádné hmatatelné důkazy. Aspoň tedy zatím.
 
Už v dohledné době totiž mají na oběžnou dráhu odstartovat dva teleskopy, Nancy Grace Roman od americké agentury NASA a Euclid evropské agentury ESA. Ty budou mít za úkol detailně pozorovat tvar a zakřivení vzdálených galaxií a hledat tak případné změny gravitační síly v čase nebo prostoru a také důkazy o existenci temné energie. Možná se tak konečně dočkáme vyřešení této záhady.

Zdroj: NASA, ScienceAlert

Mohlo by vás zajímat

Reklama