České firmy dodají maďarskému letectvu kompletní výcvikový systém pro letadla L-39NG

Pozemní simulační výcvikový systém (Ground Based Training System) bude součástí dodávky letounů L-39NG / Aero Vodochody
Další dobrá zpráva pro letecký a obranný průmysl v České republice. Součástí dodávky dvanácti proudových cvičných letounů L-39NG pro Maďarsko bude také pozemní simulační výcvikový systém.

Ten bude klíčovým prvkem pro hladké přeškolení maďarských pilotů na nové české letouny. Dodávku simulačního systému společnost Aero Vodochody svěřila české společností VR Group, a.s. Ta je dceřinou společností státního podniku LOM PRAHA s.p., který byl zřízený Ministerstvem obrany České republiky.

Pozemní simulační výcvikový systém (Ground Based Training System) bude součástí dodávky letounů L-39NG a bude hrát zásadní roli při zavádění nových letounů do výcvikového procesu maďarských vzdušných sil.

Hlavním úkolem výcvikového systému je poskytnout pilotům sadu efektivních simulačních nástrojů a zařízení pro seznámení s novými letouny. „Zajistíme tím dlouhodobou podporu výcvikového procesu maďarského letectva v oblasti individuálního i kolektivního výcviku pilotů na letounech L-39NG,“ uvedl Vít Pavelec, Senior Director, Customer Solutions & Support, ve společnosti Aero Vodochody.

Celý komplexní výcvikový systém se skládá jak z desktop a postupových simulátorů, tak i z tzv. Full Mission simulátoru, který budoucí piloty připravuje i pro taktické úkoly. Simulátor má stejné letové vlastnosti jako skutečný letoun a využívá také stejný software včetně věrných replik jeho přístrojů. „Naším hlavním cílem je smazat hranici mezi syntetickým výcvikem a létáním ve skutečném letounu. Chceme dosáhnout toho, aby se obě fáze co nejvíce prolínaly,“ sdělil Vít Ryška, předseda představenstva společnosti VR Group.

Zobrazovací systém „simulátoru“ je složený z devítikanálového projekčního systému, který umí promítat obraz na sférickou plochu v horizontálním rozsahu 300° s vertikálním rozsahem 120°.

Kromě letů za všech povětrnostních podmínek tak půjde simulovat například výcvik létání v noci včetně použití reálných brýlí nočního vidění NVG (Night Vision Goggles). Realističnost výcviku doplní třeba i replika vystřelovacího sedadla nebo zachování veškerých letových vlastností skutečného stroje prostřednictvím přesného modelu pohonné jednotky.

Pozemní simulační výcvikový systém pro L-39NG, který je součástí souvisejících podpůrných služeb této dodávky, bude certifikován podle evropských předpisů na úrovni FTD (Flight Training Device) Level 2. Aero bude kontrakt na „simulátory“ realizovat se společností VR Group, se kterou dlouhodobě úzce spolupracuje a která je předním středoevropským poskytovatelem komplexních výcvikových řešení pro vzdušné i pozemní ozbrojené síly.

Aero Vodochody dodá maďarským obranným silám celkem dvanáct proudových cvičných letounů L-39NG, první budou předány v roce 2024. Osm letounů bude dodáno ve cvičné konfiguraci a čtyři v průzkumné konfiguraci. „Nové letouny L-39NG určené pro plnohodnotný výcvik pilotů moderních vzdušných sil navíc nedávno získaly „kompletní certifikaci“ a mohou se registrovat bez omezení u zákazníků po celém světě,“ dodal Vít Pavelec.

Zdroj: Aero Vodochody, VR Group

Mohlo by vás zajímat

Reklama