Vlastnosti některých rostlin vědci dokáží využít v nejmodernějších technologiích

Šlechtění rostlin pro jejich účinky je činnost stará tisíce let / Pixabay
Na planetě existuje velké množství rostlin s nejrůznějšími účinky, jejichž mechanismus se vědci snaží po celá desetiletí marně pochopit. Některé z přírodních vlastností rostlin přitom mohou být klíčem k nevídanému vědeckému pokroku v oblasti vývoje nových léků.

Na planetě existuje opravdu velké množství přírodních divů v podobě vlastností některých živočichů a rostlin, jejichž mechanismus se vědci snaží po celá desetiletí marně pochopit. Některé z přírodních vlastností rostlin přitom mohou být klíčem k nevídanému vědeckému pokroku v oblasti vývoje nových léků.

Už raných fází zemědělství pěstitelé vybírali k výsevu jen ty nejlepší rostliny nebo jejich semena. Postupně člověk začal tyto nejlepší kusy mezi sebou cíleně křížit za účelem kombinace nejlepších charakteristik křížených odrůd do jedné. Jedná se však o velice zdlouhavou cestu s velice nejistým výsledkem.

S rozvojem nejrůznějších technik v oblasti molekulární fyziky se proto věda snažila o to, nejen poznat, které geny jsou za tu určitou vlastnost zodpovědné, ale také vymyslet takovou techniku, která by umožnila precizní změny pouze v jednom konkrétním genu.

Jednou z nejvíce skloňovanou oblastí posledních let je proto úprava genetického kódu rostlin technologií, kterou vědci již delší dobu využívají k vytvoření super rostliny libovolného využití. Byla tak například využita na vývoj kukuřice, která je odolná proti vnějším vlivům a lze ji pěstovat prakticky kdekoliv na planetě. Další případ byl například využití této technologie na chmel, kdy vědci vytvořili chmel s takovými vlastnostmi, že poskytuje pivu chuť jako žádný jiný.

Vědci také využívají technologie k separaci vlastností některých rostlin k vývoji nových léků. Jedou z takových rostlin je například kratom, který obsahuje z vědeckého pohledu nesmírně zajímavé látky, jež mohou sloužit jako velice účinné analgetikum, nebo antidepresivum. Kratom je drcený prášek z listů stromu Mitragyna speciosa, který se velice hojně vyskytuje v Indonésii, Thajsku, a dalších zemích jihovýchodní Asie.

Tato bylina obsahuje velké množství alkaloidů, z nichž nejvýrazněji je zastoupen mitragynin a 7-hydroxymitragynin. Poměr těchto alkaloidů se liší v závislosti na oblasti, ve které kratom roste, a právě tento poměr má zásadní vliv na to, jaké má kratom účinky. Právě v této oblasti by mohla pomoci věda, protože díky nejmodernějším technologiím by vědci mohli upravit poměr jednotlivých sloučenin tak, aby z jeho vlastností získali to nejlepší.

V současné době je totiž kratom zkoumán mnoha farmaceutickými společnostmi za účelem získání nových analgetik a antidepresiv. Má totiž oproti konvenčním medikamentům jednu velkou výhodu – není zdaleka tak návykový a některé alkaloidy v něm obsažené jsou až desetkrát silnější než morfin. Kratom má navíc při menších dávkách silné stimulační účinky, pro které je oblíben mezi širokou veřejností. Prodej kratomu je nyní v ČR předmětem vládních diskuzí, kdy vláda jedná o jeho regulaci.

Existuje však celá řada dalších zajímavých rostlin, které mají velký potenciál při vývoji nových léků jako například kanna. Tento africký keř má velice povzbudivé účinky a může sloužit například pro výrobu nové generace energetických prostředků. Vlastnosti všech těchto druhů rostlin vědci mohou díky genetickým úpravám nadále zlepšovat a získávat z nich to nejlepší, geneticky upravovat superpotraviny tak, aby jejich výživový profil byl ještě vyšší než je tomu nyní.

Díky novým technologiím je možné modifikovat genofond rostlin, tak, že mohou být až desetkrát účinnější, než jsou původní rostliny, jež se vyskytují v přírodě. Využití tohoto potenciálu se snaží především medicína, kde upravené rostliny mohou sloužit pro vývoj nových léků.

Zdroj: New Phytologist

Mohlo by vás zajímat

Reklama