Modernizace trati na pražské Letiště Václava Havla v úseku mezi Bubny a Výstavištěm právě odstartovala

Hlavním cílem projektu je zásadní modernizace stanice Praha-Bubny / Správa železnic
Železnice v pražských Holešovicích zásadně změní svou podobu. Umožní to přestavba úseku ze stanice v Bubnech do nové zastávky Praha-Výstaviště, kterou včera zahájila Správa železnic.

Jedná se o další ze souboru staveb, jejichž výsledkem bude rychlé a ekologické železniční spojení z centra Prahy do Kladna s odbočkou na Letiště Václava Havla. Hlavním cílem projektu je dle webu Správy železnic zásadní modernizace stanice Praha-Bubny, zdvoukolejnění trati v délce zhruba 1,3 kilometru, její elektrizace a vybudování nové zastávky Praha-Výstaviště.

Začíná také výstavba podjezdu, který umožní přímý přestup mezi tramvajemi a vlaky. Díky vzájemné koordinaci s pražským magistrátem se nezbytné výluky využijí při obou stavbách.

„Vybudování kvalitního železničního spojení z metropole do největšího města Středočeského kraje a také na nejvýznamnější letiště v Česku patří mezi priority naší vlády. Jsem proto rád, že dnes zahajujeme modernizaci dalšího úseku, který sice není příliš dlouhý, jeho význam ale daleko přesahuje hranice Prahy. Přesunutá stanice Praha-Bubny se stane důležitým přestupním bodem veřejné dopravy v metropoli,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

„Úsek po novou zastávku Praha-Výstaviště přímo navazuje na už zrekonstruovaný Negrelliho viadukt. Určitým protikladem k této historické stavbě se stane moderní stanice Praha-Bubny se třemi nástupišti a čtyřmi kolejemi. Z hlediska bezpečnosti je důležitá náhrada frekventovaného přejezdu v Bubenské ulici železniční estakádou, stejně jako zvýšení mostní konstrukce v ulici Dukelských hrdinů,“ popisuje generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

„Realizace takto významného projektu vždy přináší značnou zátěž pro místní. Rád bych proto naše obyvatele poprosil o pochopení a trpělivost. Výsledek bude stát za to. Modernizovaná železnice nám přinese rychlý způsob přepravy po městě, půjde o nejrychlejší spojení na linky metra A a B. Odstraní také bariéru kolejiště, která Prahu 7 přes sto let rozděluje na dvě části. Díky novému vedení po estakádě se konečně propojí Holešovice, Bubny i Letná, vytížený přejezd v Bubenské přestane blokovat dopravu,“ konstatuje starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Jako první přijdou na řadu přípravné práce, zejména budování staveniště. Současně se postaví provizorní kolej pro zachování provozu vlaků ve směru na Kralupy nad Vltavou. Největší stavební objekty – tři mostní estakády a nová nádražní budova v Bubnech – přijdou na řadu letos v květnu. Hotovo bude v roce 2025.

Stanice Praha-Bubny se posune do nové polohy blíž k Negrelliho viaduktu a nabídne přímý přestup na metro C. Její podoba se bude postupem času měnit. V první fázi, kdy bude jedinou budovou v území, se na její střeše vybuduje travnatá odpočinková plocha, která umožní lidem výhled na město a měnící se Holešovice.

V další etapě prací vznikne spolu s výstavbou nové čtvrti přímo nad nádražím administrativní budova. V nádražních vestibulech se budou nacházet komerční prostory, které využijí také obyvatelé budoucí nové čtvrti Bubny-Zátory.

Modernizovaná trať do nové zastávky Praha-Výstaviště povede z větší části po estakádě. Samotná zastávka vznikne na okraji Stromovky. Nedaleká lávka přes železniční trať zlepší propojení tohoto oblíbeného parku s Letnou.

Zdroj: Správa železnic, Ministerstvo dopravy

Mohlo by vás zajímat

Reklama