Nová verze ChatGPT-4 by se měla objevit již tento týden. Zvládne přetvářet text na video

Čtvrtá verze ChatGPT-4 by měla mnohem lépe pracovat s fakty a složitějšími úvahami / Pixabay
Podle technického ředitele německé pobočky Microsoftu Andrease Brauna by měla být nová verze revolučního chatbotu ChatGPT vydána již tento týden.

Na rozdíl od své předchozí verze, která uměla pouze vytvářet text, bude dle webu DailyMail nová verze umět pomocí multimodálních modelů měnit textový vstup na obrázky, zvuk nebo dokonce na video.
 
Když v listopadu loňského roku vydala do té doby veřejnosti málo známá společnost OpenAI verzi chatbota GPT3.5, strhla tím obrovskou vlnu pozornosti. Z podceňovaných chatbotů opakujících naučené fráze se během několika dnů stal celosvětový fenomén s obrovským potenciálem. Jednoho milionu uživatelů dosáhl nový chatbot za rekordních pět dní.

Chatbot totiž uměl úspěšně napodobovat lidské myšlení, vytvářet složité úvahy, psát eseje, které by uspěly i u vysokoškolských zkoušek nebo dokonce skládat texty písní ve stylu konkrétního interpreta. Jeho jediným limitem byla omezená sada znalostí, která končila rokem 2021. Už při uvedení listopadové verze ale OpenAI avizovala, že nová a mnohem pokročilejší verze na sebe nenechá dlouho čekat.

Kdy přesně čtvrtá verze ChatGPT vyjde, ale dlouho nebylo jasné. Výkonný ředitel OpenAI několikrát ubezpečoval, že GPT-4 vyjde až v momentě, kdy si bude vývojářský tým jistý jeho bezpečností. Z vyjádření Andrease Brauna, technického ředitele německé pobočky Microsoftu, který do OpenAI v lednu investoval miliony amerických dolarů, vyplývá, že by tomu tak mohlo být již v tomto týdnu.
 
Obezřetnost OpenAI byla zjevně na místě. Listopadový rychlý úspěch ChatGPT totiž popohnal konkurenčního giganta Google k představení vlastního chatbota s názvem Bard. V propagačním videu ale nesprávně odpověděl na jednu z otázek, což Google stálo přes dva biliony korun (skoro 10 procent) z ceny jeho akcií.
 
A co by tedy měla nová verze ChatGPT vlastně umět? Řada lidí se domnívala, že nová verze bude operovat s výrazně větší sadou znalostí, údajně až 500x větší než předchozí verze. Sám ředitel OpenAI Sam Altman to ale v několika rozhovorech vyvrátil. I tak by ale měla čtvrtá verze mnohem lépe pracovat s fakty a složitějšími úvahami a měla by také disponovat mnohem aktuálnějšími informacemi než její předchůdkyně.
 
Opravdu zřetelnými inovacemi pro běžné uživatele by ale měly být právě Braunem avizované multimodální modely, které budou umět přetvářet text na audiovizuální výstup. To je jedna z oblastí, která je v poslední době veřejností často skloňována. Především s hrozbou deepfake, což byl zřejmě i jeden z bezpečnostních faktorů, které chce tým OpenAI předem ošetřit.
 
Zatímco převod textu na video je zatím něčím veřejnosti zcela neznámým, systém pro převod textu na obraz je již uživatelům dostupný. Jmenuje se DALL-E a nestojí za ním nikdo jiný než právě OpenAI.

Také s převodem textu na hudbu už má tato společnost zkušenosti. V roce 2020 totiž spustila aplikaci Jukebox, která na základě textové výzvy dokáže vytvořit a napodobit styl různých interpretů.

Už na tento čtvrtek má OpenAI naplánovanou konferenci, během které chce představit "budoucnost umělé inteligence". Podle všech indicií a především Braunova vyjádření, je tak možné, že se již brzy dočkáme očekávané čtvrté verze ChatGPT.

Zdroj: The Guardian, DailyMail, OpenAI

Mohlo by vás zajímat

Reklama