Astronomové vyřešili záhadu vesmírného objektu Oumuamua, za všechno může vodík

Oumuamua byl desetkrát delší než širší a připomínal tak doutník nebo kosmickou loď / ESO, M. Kornmesser
Když v roce 2017 proletěl Sluneční soustavou objekt Oumuamua, vyvolalo to mezi vědci i veřejností vlnu pozornosti. Téměř 400 metrů dlouhé těleso doutníkového tvaru bylo totiž prvním pozorovatelným objektem, který prolétal skrze naši Sluneční soustavu, přitom z ní nepocházel.

Kromě původu tělesa si vědci i veřejnost lámali hlavu s dalšími neobvyklými a nevysvětlitelnými faktory, například tvarem. Objekt byl totiž dle webu Nature desetkrát delší než širší a připomínal tak doutník. Nebo kosmickou loď.

Mezi veřejností, a dokonce i vědci, se tak brzy začaly objevovat teorie o jeho původu. Řada z nich proto začala spekulovat, že se jedná o mimozemskou kosmickou loď.

Teorii o kosmické lodi věřila i řada astronomů. Oumuamua totiž neměl žádný viditelný ohon, který je charakteristický pro komety a který by mohl vysvětlit jeho zrychlení a dráhu. Těleso je také výrazně menší než jiné komety, což znamená, že by nemělo mít dostatek energie ke svému pohybu. Některé z těchto faktorů by mohla vysvětlovat gravitace Slunce, jenže ani tyto výpočty astronomům nevycházely. Až do teď.

V nové studii, publikované v odborném časopise Nature, tým vědců pod vedením Jenifer Berger z univerzity v Berkeley a Darryla Seligmana z Cornell University přišel s novými a přelomovými poznatky, které teorie o mimozemské lodi vyvracejí.
 
Pohyb, dráhu i zrychlení tělesa by podle nich měly vysvětlit molekuly vodíku, které se pomocí radiolytické reakce oddělily z ledu uvnitř tělesa. Zjednodušeně – vesmírné záření proniká hluboko do kamenného jádra objektu a z molekul vody ukrytých hluboko ve skále uvolňuje už čistý vodík. Při průletu kolem Slunce se pak molekuly vodíku uvolňovaly úplně a dodávaly tak tělesu potřebnou energii k jeho nevyzpytatelné vesmírné pouti.
 
Tím, že se uvolňovaly pouze molekuly vodíku, a ne celé molekuly vody, jak je tomu běžné u jiných komet, se pak vysvětluje i to, proč nebyl ohon za objektem viditelný. Jednoduše řečeno, vodík prostě není vidět, zatímco voda je.
 
Mezihvězdný objekt Oumuamua byl poprvé sledován 19. října 2017 dalekohledem Pan-STARRS 1 na Havajských ostrovech. Jméno tělesa pochází z havajštiny a symbolizuje posla z daleké minulosti, kterým má Oumuamua být.

Není jisté odkud přesně k nám přilétl, zřejmě ale odněkud ze souhvězdí Lyry. Jeho hyperbolická dráha ho pak po průletu naší soustavou zavedla směrem do souhvězdí Pegase.

Zdroj: Nature, DailyMail

Mohlo by vás zajímat

Reklama