Pět jarních tipů pro výběr sluchátek na sport

Při venkovním běhu může ANC (Active Noise Cancelling) způsobit „přeslechnutí“ projíždějícího auta nebo cyklisty / Bose
Patříte mezi aktivní lidi, kteří s nástupem jara vybíhají na outdoorové běžecké trasy? Nebo se právě ve fitku připravujete na letní plavkovou sezónu? Téměř při všech individuálních sportech pomáhá hudba překonat vyčerpání, chytit druhý dech a docílit vyšších výkonů.

K tomu je třeba správně zvolit nejen playlist, ale také sluchátka. Zde najdete několik konkrétních tipů dle webu Bose k výběru sluchátek vhodných pro sport.

Pevné uchycení v uších

Pokud budete mít pocit, že se sluchátka při běhu uvolňují a každou minutu je budete zastrkávat zpět do uší, nebude pro vás motivací žádná hudba. A to nemluvíme o situaci, kdy opravdu vypadnou.

Pravidlo číslo jedna tedy zní: sluchátka musí v uších držet pevně i při běhu a otřesech. Na sport se každopádně hodí nejvíc špunty – malá sluchátka zakončená silikonovými koncovkami. Poohlédněte se po takových, která mají rozšířený způsob uchycení do uší. Některá z nich, jako například Energy Earphones Sport 1+, to řeší pomocí prvků vedených kolem uší podobně jako obroučky brýlí.

Jiná využívají k tomu, aby se do ušního boltce doslova zašroubovala, doplňkové silikonové koncovky. Tímto směrem se vydávají například Bose QuietComfort Earbuds II – sluchátka často označovaná jako model s nejlepším potlačením zvuků z okolí vůbec (ANC).

Kvalitní zvuk = lepší motivace

Kvalita zvuku hraje u sluchátek klíčovou roli. Představte si rozdíl v poslechu své oblíbené písničky ze špičkového reproduktoru nebo z malého rádia. A navíc, intenzita prožitku z poslechu hudby má při sportu přímý vliv na motivační efekt. O preciznosti reprodukce bohužel neřeknou nic moc technické parametry. Kvalita je samozřejmě otázkou osobních priorit a nároků, nicméně obecně platí, že hudbu budete nejlépe vnímat, když bude reprodukce všech frekvencí vyrovnaná a v nahrávce uslyšíte všechno, co do ní dali její tvůrci.

Příliš „přebasovaná“ sluchátka mohou znít na první pohled působivě, ale jejich zvuk brzy omrzí.  Dobré je sáhnout po ověřené značce, podívat se na důvěryhodné recenze, nebo úplně nejlépe – sluchátka si vyzkoušet. Ideální je také možnost porovnání zvuku sluchátek různých cenových kategorií. Faktem je, že cena dražších značkových sluchátek je zpravidla opodstatněná kvalitou. A právě u malých sluchátek do uší, která obsahují miniaturní reproduktory, je rozdíl v kvalitě reprodukce výraznější než u velkých modelů.

Bezdrátové modely jsou pohodlnější, ale můžou se vybít

Žebříček popularity vedou dnes jednoznačně bezdrátová sluchátka. Na trhu jsou buď v provedení „true wireless“ nebo s krátkým kabelem spojujícím za krkem pravou a levou část. Volba je čistě na vás, nicméně komfortnějším řešením jsou absolutně bezdrátové modely.

Používáte sluchátka během dne a po návratu z práce si chcete zaběhat? Pak je pro vás důležitým parametrem jejich výdrž na baterie a možnosti rychlého nabití. Dobré je, když vydrží hlasitě hrát bez dobíjení alespoň 6 hodin, jako třeba zmíněná QC Earbuds II (i se zapnutým systémem ANC - Active Noise Cancelling).

ANC ano či ne?

Aktivní potlačení okolních ruchů je vynikající věc, která pomáhá vytvořit i na rušné ulici vynikající poslechové podmínky a v kanceláři pomáhá díky izolování nežádoucích zvuků v soustředění. Při venkovním běhu může ale ANC způsobit „přeslechnutí“ projíždějícího auta nebo cyklisty.

Pro outdoorový sport jsou proto vhodnější sluchátka, která umožňují vnímat alespoň do určité míry okolí. Buď taková, která ANC nemají, případně ho dokážou regulovat, vypnout nebo ještě líp sluchátka nabízející transparentní režim umožňující dočasné vpuštění zvuků zvenčí do uší (to se hodí i při komunikaci s lidmi bez nutnosti sundávání sluchátek). Posledně jmenovaná jsou nejuniverzálnější.

Zaměřte se na odolnost

Čemu byste měli věnovat pozornost, je odolnost. Při sportu se totiž budete potit a když budete běhat venku, může začít pršet (a ne málo). K reproduktorům ani k elektronice sluchátek se ani v těchto případech nesmí dostat ani kapka vody. Pokud se to stane, „neodejdou“ většinou hned, ale zanechá to na nich negativní následky.

U většiny sluchátek bývá uvedena hodnota jejich odolnosti, kterou určuje stupnice „IP“. Chcete se v ní orientovat? Za písmeny „IP“ by měly být uvedeny dvě číslice – první označuje stupeň ochrany proti vniknutí pevných částic (písek, špína, jemný prach) a druhá určuje odolnost vůči vodě. Někdy je jedna z číslic nahrazena písmenem „X“, což znamená, že produkt nebyl v téhle kategorii testován.

Zdroj: Bose

Mohlo by vás zajímat

Reklama