Meopta se bude podílet na dodávce a provozu švédských bojových vozidel CV90

Bojové vozidlo pěchoty (BVP) typu CV90 společnosti BAE Systems / Meopta
Meopta je tradičním dodavatelem Armády České republiky a mnoha dalších armád v rámci NATO. Vyrábí například optické zaměřovače, noční vidění, puškohledy, dalekohledy a pokročilé optické systémy pro obrněná vozidla, či letadla.

V poslední době je Meopta často zmiňovaná také v souvislosti se státním tendrem na nákup bojových vozidel pěchoty (BVP) typu CV90 společnosti BAE Systems. Konkrétně bude mít na starosti výrobu unikátní zaměřovací technologie UTAAS (Universal Tank and Anti-Aircraft Fire Control System). 

„Meopta se bude podílet na výrobě zaměřovacího systému UTAAS bojových vozidel pěchoty CV90 společnosti BAE Systems. Jedná se o zajištění celé výroby a testování kompletního UTAAS systému pro společnost SAAB, která je subdodavatelem tohoto systému. Jednání se švédským partnerem stále probíhají, ale hlavní body spolupráce jsou již jasné, včetně objemu spolupráce, konkrétních produktů a finančního podílu. V současné době již realizujeme dílčí aktivity, na které máme od SAAB objednávky,“ upřesňuje Pavel Šťastný, obchodní ředitel sportovní, vojenské a průmyslové optiky.

Pro Armádu České republiky (AČR) Meopta v minulosti dodávala například noktovizní zaměřovač ZN4 Lynx (samostatný noktovizní zaměřovač se záměrnou osnovou), noktovizní zasádku NV-Mag 3A (přídavný noktovizní dalekohled za kolimátor s 3x zvětšením) pro útočné pušky, denní zaměřovač ZD 5x40 se záložním kolimátorem ZD-RD/A pro lehké kulomety a kombinovaný denní/noční přístroj řidiče CDND-1 pro bojová vozidla Pandur.

Zakázka na výrobu zaměřovacího systému UTAAS je logickým pokračováním armádní spolupráce. „Jedná se o významnou zakázku nejen pro skupinu Meopta, ale má strategický význam pro celý zbrojní průmysl České republiky. Velmi oceňujeme podmínky tohoto tendru, do kterého jsou intenzivně zapojeny české firmy. Zejména díky tomu, že firmy získají nové know-how. Toto můžeme potvrdit i v rámci naší spolupráce se skupinou BAE Systems a SAAB na tomto projektu. Kromě spolupráce na českém projektu CV90, jejíž podíl je z pohledu společnosti Meopta dle našeho očekávaní, jsme velmi potěšeni, že jsme také byli schopni vyjednat strategickou spolupráci se Saabem a BAE Systems Hägglunds na jejich dalších projektech. Meopta tak bude mít významný podíl na výrobě UTAAS zaměřovačů pro všechny nadcházející programy CV90 jak v Česku, tak například na Slovensku a v jiných zemích,“ dodává Šťastný.

Meopta patří mezi strategické firmy České republiky a v letošním roce oslaví 90 let od svého založení, kdy začala s vývojem dalekohledů, pozorovacích přístrojů a puškohledů pro civilní i vojenské použití. Meopta je dnes globální technologickou společností s partnery po celém světě a vyspělými výrobními závody v České republice a ve Spojených státech amerických.

Má 1700 zaměstnanců, 99 % produkce jde na export do více než 70 zemí světa. Dnes Meopta vyvíjí a vyrábí pokročilé optické a optoelektronické systémy: od vojenské, sportovní optiky přes polovodiče a digitální kinoprojekci, až po lékařské a průmyslové aplikace. Významnou konkurenční výhodou je vlastní vývojové centrum a průmyslová kontrola kvality.

Zdroj: Meopta, Armáda České republiky

Mohlo by vás zajímat

Reklama