Kyberzločinci ukrývají škodlivé odkazy do obrázků, napodobují aerolinky nebo výrobce vysavačů

Hackeři s oblibou propojují soubory, obrázky nebo QR kódy s něčím škodlivým / Pixabay
Hackeři se snaží maskovat své útoky, aby uživatel neměl podezření, že se děje něco neobvyklého. Skrytím skutečného záměru může podvod navíc uniknout pozornosti některých bezpečnostních řešení, která zprávu nevyhodnotí jako podezřelou a pustí ji až k uživateli.

Odborníci kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies varují, že hackeři stále častěji skrývají škodlivé odkazy v obrázcích, aby uživatele přesměrovali na phishingové stránky.

Vypadá to jako poměrně standardní e-mail. Populární vysavač Dyson a nabídka BEZPLATNÉ účasti ve věrnostním programu populárního obchodního řetězce. Ale po kliknutí na obrázek je uživatel přesměrován na podvodnou stránku.

Podobný případ je i poměrně přesvědčivě vypadající obrázek s nabídkou dárkových karet od letecké společnosti Delta. Obrázek má uživatele nalákat ke kliknutí. Kdo by nechtěl dárkovou kartu Delta v hodnotě 1 000 dolarů? Odkaz ale opět uživatele přesměruje na stránky, které s Deltou nemají nic společného. Cílem těchto útoků jsou obvykle krádeže osobních dat a přihlašovacích údajů.

„I legitimní obrázky od legitimních značek obsahují odkazy. Tak funguje většina marketingových e‑mailů. Důležitý je pěkně vypadající propagační obrázek s odkazem na zamýšlenou stránku. V těchto případech ale odkazy nemají nic společného s avizovanými značkami. Doufají, že uživatele zaujmou natolik, že se nepodívají, na jakou adresu je chce obrázek přesměrovat a že neodpovídá skutečné adrese dané společnosti,“ říká Tomáš Růžička, SE Team Leader z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.

„Útočníci také doufají, že tato technika zmate bezpečnostní technologie. Hackeři proto s oblibou propojují soubory, obrázky nebo QR kódy s něčím škodlivým. Je proto potřeba používat preventivní zabezpečení, které zkontroluje každý odkaz a emuluje stránky, které se na nimi skrývají. Moderní bezpečnostní řešení využívají i řadu AI technologií, které pomáhají blokovat nejrůznější triky a techniky kyberzločinců ještě efektivněji.“

Zdroj: Check Point

Mohlo by vás zajímat

Reklama