Několik praktických tipů, jak vybrat chytrou televizi

Velikost obrazovky televizoru by měla odpovídat polovině vzdálenosti osoby od obrazovky / KIVI
Pořízení nové televize je zodpovědná záležitost. Čemu byste měli věnovat pozornost? Jaké technologie jsou potřeba pro sledování obsahu v nejlepší kvalitě? Jaké jsou nuance operačního systému?

Místnost, ve které bude nový přístroj umístěn, určuje velikost obrazovky. Například pro kuchyň může být důležitá hlasitost vestavěných reproduktorů a dostupnost hlasového ovládání, pro dětský pokoj může být dle webu výrobce smart TV důležitá rodičovská kontrola a stabilita televizního stojanu.

Další otázkou je, kde přesně bude budoucí nákup instalován: bude připevněn na stěnu, umístěn v rohu místnosti nebo bude stát na vodorovné ploše? Od toho se odvíjí nutnost výběru a nákupu dalších držáků nebo konzolí, stejně jako velikost samotného zařízení − velikost jeho obrazovky.

Předpokládá se, že velikost obrazovky televizoru by měla odpovídat polovině vzdálenosti osoby od obrazovky. To znamená, že pokud plánujete umístit televizor do obývacího pokoje, změřte vzdálenost od pohovky k požadovanému místu a vydělte ji dvěma − to bude vodítkem při výběru velikosti obrazovky.

Například model KIVI Kids TV je 32palcová chytrá televize s Full HD obrazovkou, na jejíž rám lze připevnit dětské stavebnice. Zařízení se tak stává nejen monitorem pro vysílání obsahu, ale také součástí dětské hry, která podporuje kreativitu a představivost. Aby byla obrazovka chráněna před stavebními kostkami, je vybavená tvrzeným sklem, které odolává nárazům a poškrábání.

Televize KIVI KidsTV má na zadním panelu noční světlo, které poskytuje měkké, uklidňující osvětlení a pomáhá dětem rychleji usnout, zejména pokud se bojí tmy. Noční světlo může fungovat, i když je televize vypnutá, a jeho úroveň jasu je nastavitelná. Televize běží na operačním systému Android TV 11 s rozsáhlým nastavením rodičovské kontroly. Nejoblíbenější velikosti obrazovek televizí KIVI Smart jsou 32“, 40“ a 43“.

Nejjednodušší je umístit TV na nábytek (stůl, skříňku, polici). Pokud jsou však již všechny plochy obsazeny, lze jakýkoli moderní televizor připevnit přímo na zeď pomocí speciálních montážních držáků. Pokud existuje možnost, že diváci budou sledovat obrazovku z několika míst v místnosti, je lepší se poohlédnout po držáku, který lze otáčet.

Samozřejmě je nejlepší variantou umístit televizi v blízkosti elektrických zásuvek, aby se koupě nové televizní obrazovky náhodou nezměnila v neplánovanou domácí opravu. Dbejte také na to, aby budoucí umístění přístroje nebylo vystaveno přímému slunečnímu záření.

Na jaké funkce obrazovky se zaměřit?

Vše závisí na tom, jaký obsah bude váš nový televizor přehrávat. Pokud se plánujete omezit na sledování televize, můžete si snadno vybrat obrazovku s rozlišením HD nebo Full HD a sledovat průměrný obraz na malé obrazovce.

Pokud plánujete sledovat dynamické a živé filmy v nejlepší možné kvalitě, měli byste si pořídit co nejvyšší rozlišení obrazovky. Jedná se o televizory s rozlišením 4K (nebo Ultra HD) − mají větší obrazovku díky mnohem většímu počtu pixelů, díky čemuž je obraz velmi realistický a hluboký.

Moderní televize mají také různé softwarové technologie, které obraz vylepšují. K dispozici je například u technologie KIVI:

Super Contrast Control, která lokálně vybírá oblasti obrazu a mění jejich kontrast. Tmavé záběry již nebudou splývat do jediného černého obrazu, ale budou mít hloubku. Max Vivid, která optimalizuje obraz tím, že zvyšuje jeho jas zvlášť pro každou oblast videa. MEMC (Motion Estimation and Motion Compensation), která jakoby „doplňuje“ chybějící snímky v rychlých filmových scénách, takže se obraz nezpomaluje, ale plynule se pohybuje.

Pro hráče mají televize také své speciální funkce. Třeba televize KIVI mají tzv. herní režim. V tomto režimu přístroj samostatně vypne všechny funkce na pozadí, ale zachová kvalitu obrazu, takže plný potenciál procesoru Smart TV směřuje pouze do hry.

Vzhledem k tomu, že v dnešní době je k dispozici stále více obsahu v HDR, doporučujeme zvolit také zařízení s funkcí HDR. Ta rozpozná odpovídající video a změní nastavení obrazovky tak, aby obraz na televizoru vypadal jako živý.

Který operační systém je lepší?

Nejčastěji se setkáte se třemi operačními systémy: Android TV, Tizen OS a WebOS. Mají podobné funkce a liší se pouze počtem podporovaných aplikací. Největší počet z nich je vytvořen pro Android TV, takže majitelé zařízení s tímto operačním systémem mohou na svých televizorech očekávat největší množství obsahu a možností pro práci i zábavu. Výrobci obsahu a her vytvářejí své aplikace především pro Android TV.

Nejnovějším operačním systémem Android dostupným na trhu je Android TV 11. Bylo pro něj vytvořeno již více než 10 tisíc aplikací, které jsou k dispozici v obchodě Play Market.

Dále je výhodné, když se Smart TV dodává s co největším počtem lokalizovaných aplikací hned po vybalení z krabice. To je možné, pokud je výrobce oficiálním partnerem takových gigantů, jako je Google, Netflix atd. Oficiální (nikoli pirátské) aplikace, stejně jako oficiální operační systém fungují správně, nezamrzají a jsou včas aktualizovány.

Obecně je výběr televizoru poměrně jednoduchý: musíte vědět, kam jej budete instalovat a jak jej budete používat − pouze ke sledování televize nebo jako plnohodnotné zábavní zařízení s hrami, učením, tancem a hudbou. V závislosti na účelu gadgetu si vyberete určité vlastnosti a funkce.

Zdroj: KIVI

Mohlo by vás zajímat

Reklama