Elegantní řešení pro zapomnětlivce - Fixed Tag Card

 
Další 3 fotografie v galerii
Karta je velká stejně jako platební karta / Fixed
Když jsem poprvé uslyšel o Tag Card od české společnosti Fixed, byl jsem zvědavý, jestli mi tento malý chytrý doplněk může opravdu pomoci s mým věčným problémem zapomínání věcí. Znáte to, odložíte někam třeba peněženku a když ji potřebujete, nemůžete ji najít. Lokalizační karta Tag Card přináší pro majitele iPhonů elegantní řešení tohoto problému.

Kartu jsem několik týdnů testoval, a přestože se můj zvyk bezmyšlenkovitého odkládání peněženky nezlepšil, nemusel jsem ji díky lokalizační kartě dlouze hledat ani jednou. V mnoha ohledech je karta levnější alternativou AirTagu, mezi zařízeními je ale spousta rozdílů a každé z nich se hodí pro jiné účely. Jaké jsou mé celkové dojmy a zkušenosti s Tag Card a proč bych vám ji doporučil?

Design a zpracování

Při prvním pohledu na Tag Card jsem byl jsem příjemně překvapen jejím elegantním a minimalistickým designem. Je lehká a její velikost odpovídá běžné kreditní kartě, což mi umožnilo ji snadno vložit do peněženky. Oproti AirTagu, který mám na klíčích, je Tag Card diskrétnější a nenápadnější. Zatímco AirTag je kulatý, Tag Card působí jako běžná karta a nevyčnívá z peněženky. Na klíče byste ji ale zavěsili těžko. A pokud by se vám to povedlo, je pro tyto účely karta stejně zbytečně velká. Materiál karty je pevný a odolný, což mi dodává pocit jistoty, že bez poškození vydrží dlouhodobé každodenní používání. I přes pevné zpracování je ale karta plastová a při cílené snaze byste ji určitě dokázali zlomit.

K čemu Tag Card slouží?

Tag Card je ideální zejména pro ty, kteří často zapomínají nebo ztrácejí své věci. Nejlépe funguje v situacích, kdy potřebuji rychle zjistit, kde se mé věci nacházejí. Díky tenkému designu je Tag Card naprosto ideální pro použití v peněženkách, kde nezabírá téměř žádné místo a je velmi nenápadná. Pro jiný účel, než pohlídání peněženky jsem ji nevyužil, dokážu si ale představit, že ji lze umístit i do batohu nebo třeba do kabelky.

Párování karty je hračka

Jelikož má lokalizační karta Tag Card oficiální certifikaci Apple Find My, je její spárování s Apple zařízeními velmi jednoduché. Kartu stačí přiblížit k telefonu, zmáčknout integrované tlačítko a následovat pokyny na obrazovce. Aplikace Find My, kterou má v sobě nainstalován každý iPhone, kartu sama rozpozná a zařadí ji mezi vaše předměty. Kartu si v aplikaci můžete pojmenovat a vybrat pro ni symbol, pod kterým ji na mapě chcete vidět. Aplikace Find My je intuitivní a snadno se používá, což zajišťuje, že i méně technicky zdatní uživatelé budou schopni využít všechny funkce Tag Card.

Funkce FIXED Tag Card

Po přidání karty do aplikace Find My vidíte její přesnou polohu a vždy tak máte přehled o tom, kde se nachází. Na rozdíl od AirTagu ji ale nevypátráte na metr přesně, což mi ale díky funkce přehrání zvuku přímo z karty vůbec nechybělo. Jakmile jsem svou peněženku potřeboval najít, aktivoval jsem zvukový signál, který je dostatečně hlasitý a výrazný, aby byl slyšet i v rušnějším prostředí. Zvuk karty je skutečně jedinečný, zní možná až otravně, ale díky tomu kartu najdete skutečně jednoduše a rychle.

Dále karta prostřednictvím aplikace Find My nabízí možnost nastavit různé upozornění na vzdálení se od ní, což se hodí ve chvíli, kdy odcházíte z restaurace a zapomenete svou peněženku na stole nebo vám peněženka vypadne z kapsy, jako se to během testování stalo mě. Aplikace na telefonu mě zhruba po minutě upozornila, že jsem se od své peněženky vzdálil a stihl jsem se pro ni proto vrátit.

Při její ztrátě můžete kartu v aplikaci označit jako ztracenou a zanechat nálezci zprávu s vašim telefonním číslem. V praxi to znamená, že pokud kartu někdo najde a spáruje s aplikací Find My, objeví se mu na vás kontakt a může vám kartu vrátit.

V aplikaci Find My lze také polohu karty sdílet s ostatními uživateli. Přestože jsem při svém testování tuto možnost osobně nevyužil, dokážu si představit, že tato funkce může sloužit třeba jako prevence proti ztrátě nebo krádeži. Pokud například ztratíte kabelku, ve které jste měli i telefon, těžko se bez něj karty dopátráte. Pokud ovšem svou polohu nebo polohu karty sdílíte i s jiným uživatelem, máte díky tomu šanci své ztracené věci najít.

Výdrž baterie a nabíjení

Lokalizační karta Tag Card má výdrž baterie přibližně 3 měsíce, což je výrazně méně než baterie AirTagu. Klíčový rozdíl je ale v tom, že Tag Card můžete na rozdíl od AirTagu nabíjet bez výměny baterie. Nabíjení karty je řešeno bezdrátově, což je praktické, i když by bylo praktičtější mít možnost nabíjet i kabelem. Vzhledem k velikosti karty je však bezdrátové nabíjení pochopitelné. Považuji ale za důležité zmínit, že nabíjecí podložka není součástí balení lokalizační karty Tag Card a pokud žádnou nemáte, budete si ji muset pořídit zvlášť.

Závěrečné zhodnocení

Tag Card od Fixed mi pomohla vyřešit problém se ztrácením věcí. Její tenký design, snadné spárování s iPhonem a hlasitý zvukový signál jsou velkými přednostmi. Nevýhodou je omezená kompatibilita pouze s iOS a nutnost bezdrátového nabíjení. Nicméně, pokud jste uživatelem iOS a často ztrácíte své věci, Tag Card vám může ušetřit hodně starostí. Doporučuji ji každému, kdo chce mít své cennosti pod kontrolou. Celkově jsem s Tag Card velmi spokojený a mohu ji vřele doporučit jako užitečný nástroj pro každodenní život.

Technické parametry karty

Název parametru - Hodnota
Materiál - Plast
Odolnost - Stupeň ochrany IP67
Konektivita - Bluetooth 5.0
Kompatibilita - Pouze iOS
Výdrž baterie - Až 3 měsíce
Způsob nabíjení - Bezdrátová nabíječka
Rozměry - 85 × 54 × 2,6 mm
Hmotnost - 12,2 g

Mohlo by vás zajímat

Reklama

Komerční sdělení

Praktický průvodce implementací GDPR ve firmě

Anna Novotná