Crossover Lexus LBX je stylový hybrid se zajímavou spotřebou i cenovkou

 
Další 2 fotografie v galerii
Dobře vyladěný hybridní systém s vlastním dobíjením umožňuje jezdit až polovinu času v režimu EV / Marek Kuřina
Pokud se vám líbí automobily značky Lexus a dosud jste se vzhledem k cenové hladině, v nichž se pohybují, na ně dívali jen z uctivé dálky, tak může být nový hybridní model LBX vaší vstupenkou do kategorie prémiovějších vozů.

Nový model Lexus LBX zaujme díky výrazné masce chladiče s originálně protaženými LED světlomety hned na první pohled, a přestože jde o relativně malý crossover, tak vnitřní prostor je zejména pro řidiče naprosto komfortní. Hlavní předností této novinky je ovšem nejenom zajímavá cena, ale také nízká spotřeba a bohatá výbava.

V edici Prime lze totiž tento stylový městský SUV či crossover pořídit v hybridním provedení za 699.000 Kč. V nejvyšší výbavě s 18palcovými koly je pak LBX v prodeji za 890.000 Kč.

Již první posezení v novém LBX ujistí řidiče, že jde o do posledního "šroubku" jemně vycizelovaný automobil. V sedačkách se pohodlně sedí, vše máte hned po ruce, přes dostatečně velký (9,8palcový) dotykový displej se řada funkcí nastavuje velice rychle, takže je samotná jízda skutečným zážitkem.

Na povedený exteriér novinky jsme již upozornili v úvodu, navíc zaujme například chytré spojení světel denního svícení a ukazatelů směru do jediného modulu. Při pohledu z boku pak nelze přehlédnout krátké převisy pro snadnou manévrovatelnost a výrazně rozšířené přední i zadní blatníky. To, že se jedná o prvotřídní stylovku, potvrzuje i to, že si tohoto malého krasavce můžete vybrat v některé ze 17 barevných verzí, a to například od žluté přes měděnou až po červenou.

Novinka LBX je nejenom nejlevnější ze stáje Lexus, ale také nejmenší, takže je vcelku pochopitelné, že cestující na zadních sedačkách již mají relativně méně místa a vystačit si budete muset s kufrem o objemu 402 litrů. 

Naopak technologie modelu jdou vskutku s dobou, což dokazuje například možnost nastavit si dopředu teplotu vozu, nebo si třeba nechat odmrazit čelní sklo ještě, než vyrazíte na cestu, a to jednoduše pomocí vašeho chytrého telefonu.

Když se řekne nový Lexus LBX, vybavím si po testování zejména bezpečnost. Třetí generace bezpečnostního systému Lexus Safety System totiž neustále monitoruje silnici před vámi, upozorňuje na nebezpečí a v případě potřeby dokonce přijímá opatření. Pro snazší jízdu ve stísněných prostorech může panoramatické zobrazení okolí vozu vytvořit virtuální 3D obraz vozu, který pomůže s detailním manévrováním.

Další klíčovou výhodou tohoto malého krasavce je jeho spotřeba. Dobře vyladěný hybridní systém s vlastním dobíjením umožňuje jezdit až polovinu času v režimu EV (elektrického vozidla). Hybrid se dobíjí jednoduše během jízdy, zpomalováním nebo brzděním. Jenom málokdy se dostala průměrná spotřeba během našeho testování přes hodnotu 4,5 litru na 100 kilometrů. 

Přitom 1,5litrový tříválec (cca 136 koní) pohání tento malý crossover vcelku svižně, zrychlení z nuly na stovku je na svou kategorii solidní (za cca 10 sekund) a jízda je dostatečně dynamická ještě kolem rychlosti 130 km/h. Zvuk motoru přitom i ve vyšších rychlostech v kabině téměř neslyšíte, velmi plynule také řadí automatická převodovka, takže jen málokdy se vám povede vyvést nový LBX z jeho bohorovného klidu a uklidňujícího ticha.

Další informace se o modelu Lexus LBX dočtete na webu automobilky. 

Zdroj: Autorský článek

Mohlo by vás zajímat

Reklama