- Petr Hájek
- Gadgets
- 22. srpna 2018
- 12:45
Čtyři tipy, jak uvařit dokonalý šálek kávy: Není důležitý jen druh kávy, ale také voda
V rámci testu bylo využito služeb sedmi zkušených testerů kávy z Kansasu, jež testovali kávu typu Arabica, Robusta i kombinaci obojího. A to vše za různých teplot.
Aby byl výzkum skutečně dokonalý, byla použita pouze přefiltrovaná voda, aby specialisty neovlivňovala žádná další "chuť". A dokonce bylo pamatováno i na takové detaily, jako že testovaní kávoví ochutnávači dýchali mezi ochutnávkami jen přes navlhčený ručník.
Poté označili každý hrnek a postupovali stejně, jako když se testuje třeba chuť vína (používají se zde výrazy typu „květinová chuť", „ořechová chuť", „pižmová chuť" atd.). A co bylo po tom všem tedy zjištěno?
Klíčovým faktorem při přípravě kávy je používat vodu horkou, ale ne vařící. Nejlepší káva je tehdy, když použijete teplotu 70 °C, jelikož právě to je magická hranice, kdy mají kávové boby nejlepší chuť bez spáleniny. Když totiž přidáte na teplu, zbytečně tím celkově zničíte chuť. Kdo má rád kávu silnou, není prý lepší volba.
Káva typu Robusta, jež má mnoho kofeinu, byla právě na 70 °C výrazně intenzivnější a lépe chutnající, než při teplotách 60 °C a 50 °C. Naopak Arabica (dnes používaná většinou kaváren) byla lepší okolo 70 °C, ale rozdíl to byl chuťově nepatrný. Vyšší teplota se nedoporučeje i z důvodu zdravotních (o vařící kávu se v puse i jejím okolí snáze popálíte).
Co se týče teploty servírovací, tak zde se názory pohybovaly mezi 50 - 80 °C. Přitom dřívější výzkumy tvrdily, že nejlepší teploty pro servírování jsou mezi 82 - 85 °C. To ale evidentně dost záleží i na typu použité kávy.
A jak tedy uvařit dokonalou kávu?
1. Použijte tvrdou vodu.
2. Skladujte kávové boby v ledničce.
3. Vyberte si co nejkvalitnější mlýnek na kávu.
4. Smíchejte vodu a kávu stejnoměrně.
Sdílení
Twitter
Komentáře
Email